Dr. Info - egészségügyi információs szolgáltatás indult

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 18. 11:10
Medgyessy Péter miniszterelnök és Kökény Mihály egészségügyi miniszter hétfőn Budapesten közösen mutatta be az egészségügyi tárca új, telefonon és interneten elérhető információs szolgáltatását, a Dr. Info programot.
"Örömmel üdvözlöm azt a kezdeményezést, ami a Dr. Infón kifejezésre jut, vagyis, hogy az emberek közelebb kerüljenek az egészségügyhöz, közvetlenebb kapcsolatot tudjanak teremteni, ne kelljen minden alkalommal elmenni az orvoshoz, hogy bizonyos alapvető ismereteket, információkat meg lehessen szerezni" - mondta Medgyessy Péter.

Kökény Mihály kijelentette: "azt lehet tapasztalni nagyon gyakran, hogy egy bonyolult ellátórendszerben a tájékozatlan beteg bolyong, bizonytalan, eleve a betegsége miatt kiszolgáltatott is. Nagyon szükséges az, hogy információhoz jusson."

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök próbálta ki először a telefonos szolgáltatást, s abban kért tanácsot, hogy influenzás megbetegedése után visszamaradt tünetei miatt lakóhelyén hol mehet tüdőszűrő vizsgálatra.

Kökény Mihály a programot bemutatva elmondta: a www.drinfo.eszcsm.hu internetes címen és a napi 16 órában működő, helyi tarifával hívható telefonos szolgálatnál felsőfokú egészségügyi végzettségű személyzet fogadja a kérdéseket. Interneten és telefonon egyaránt kaphatunk választ általános egészségügyi, valamint gyógyszerek árával és hatásával kapcsolatos kérdésekre, illetve emellett lakóhely és szakma szerint kereshetünk egészségügyi szolgáltatókat, szolgáltatásokat.

A program fejlesztési tervei között szerepel a több nyelvű rendszer kialakítása, orvosoknak szóló szakmai továbbképző szolgáltatás, valamint a mentőszolgálat rendszeréhez kapcsolódás és a lelki elsősegély szolgálat beindítása - tájékoztatott.

Kökény Mihály elmondta: hasonló program működik az Egyesült Királyságban is, amely azért annyira népszerű, mert segít abban, hogy a betegek jobban el tudjanak igazodni az egészségügyi szolgáltatások szövevényes rendszerében.

Medgyessy Péter elmondta: a kormány tudja, hogy az európaiság nem csak jobb anyagi létet jelent, hanem több egészséget és gyógyulási lehetőséget is. Hozzátette: tudják azt is, hogy Magyarországon az emberek egészségi állapota rossz, a csecsemők életlehetőségei rosszabbak mint a nyugati országokban.

"Az egészségügyet olyanná kell formálni, amely biztosítja azt, hogy az emberek egészségesebbek lehessenek (...), ennek a szolgálatában áll az egészségügyi reform" - fűzte hozzá. A miniszterelnök elmondta: két év leforgása alatt 22 kórház rekonstrukciója kezdődik meg, a műszerpark felújítására kétmilliárd forintos program indul, valamint negyven mentőállomás felújítása kezdődött meg és hét új állomás megépítése van folyamatban. Hozzátette: az eddig átadott 46 új mentőkocsi mellé még 100 átadását tervezik. A Honvéd Kórházat "amely egyfajta szégyenfoltja ennek a városnak és a magyar egészségügynek, az elmúlt másfél évtized igen rossz, elfogadhatatlan mulasztását tükrözi", 2005 végén újítják fel.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a most elindult Dr. Info programtól nem lehet csodát várni, de annyit igen, hogy a magyar emberek könnyebben jutnak hozzá az információkhoz. A program honlapja a www.drinfo.eszcsm.hu címen érhető el, míg a telefonos szolgáltatás a 06-40-374-636-os kék számon hívható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50