Új SZAK könyv a .NET Framework programozásáról

Zsadányi Pál, 2004. május 25. 09:49
Mintha a Microsoft minap tartott utolsó tavaszi fejlesztői szemináriumának a tiszteletére készült volna, megjelent a SZAK standján a Microsoft szoftver architektúra közeli és távoli jövőjét alapjaiban meghatározó .NET keretrendszer programozását tárgyaló könyv, a Budapest Műszaki Egyetem szoftverfejlesztő kutatóiskolájában alkotó szerzők jóvoltából. A könyvre nyugodtan mondható, hogy hézagpótló, és nemcsak a vaskos kötet 900 oldala jelzi a kiemelkedően magas színvonalú tartalmat.


A könyvet a SZAK Kiadó az „Alkalmazott informatika sorozat” második köteteként jelentette meg, Albert István szerkesztésében, „A .NET Framework és programozása” címmel. A sorozat első kötete a „Linux-programozás” volt, Bányász Gábor és Levandovszky Tihamér tollából, és szintén hézagpótlónak számított, mert a UNIX-Linux programozással mélyen foglalkozó, nyilvánosan terjesztett magyar könyv az ősi, 1989-es Műszaki Kiadós Kernighan-Pike UNIX-könyv óta nem jelent meg magyarul. Általában elmondható, hogy a magyar nyelvű szakkönyvekből, még négy évtizeddel a hazai számítástechnikai ipar funkcionálása óta is, folyamatosan hiányok vannak. A SZAK Kiadó ezt ismerte fel, amikor az alkalmazott informatika sorozatot megtervezte. További két kötet már szintén úton van a boltokba. Az egyik, a Microsoft Office 2003 csoportmunkát támogató SharePoint Portal Server és InfoPath eszközeit, a másik, az Office 2003 mélyebb bugyrait elemzi. Hézagpótlónak ígérkezik a Symbian fejlesztéseket támogató kötet is.

A .NET programozásról

Nemrég jelent meg a Microsoft Software Architecture (MSA) második generációs kiadása (2.0 változatszámmal). Ez már a, szimbolikusan, a Windows Server 2003 családban eggyel magasabb osztályba lépett, 1.1-es változatú, tehát már nem kezdő állapotú .NET keretrendszer jelenlegi és közeljövőben várható fejlesztési irányait határozza meg a Microsoftra építő fejlesztők számára. A távlati cél jelenleg a 2.0-s .NET Framework változat, ami a következő Microsoft asztali operációs rendszerben fog debütálni, várhatóan azonban két évnél nem korábban. A funkcionalitása, jelenleg, enyhén szólva cseppfolyós. Jellemző, hogy a bétatesztelők munkájának a támogatására megjelent egy olyan weboldal, amely a már fejlesztés közben inaktuálissá (obsolete) minősített keretrendszer modulokat sorolja föl, elég hosszasan. És ezek nem csak az itt-ott tényleg még a kezdeti nehézségekkel jellemezhető 1.1-esig terjedő rutinok, hanem már az új, 2.0-ban bevezetettek is megtalálhatók rajta.

Nos, egy Gutenberg Galaxis termék ezt a dinamikát aligha tudja követni valaha is. Ugyanakkor szinte minden programozó keze ügyében ott van egy-egy szétnyűtt szakkönyv, mert a papíron még mindig jobban lehet megérteni dolgokat, mint képernyővaksággal terhelten. Az Alkalmazott informatika sorozatnak ez a - lényegében 1.1-es Framework változatnál elakadó - kiadása, tehát, vélhetően generációk szerszáma lesz. A könyv masszív kialakítása talán állni is fogja az ostromot. Szép formátuma pedig belopja magát a programozók szívéve.

MS - BME együttműködés keretében

A könyvsorozat létrejöttét, egyébként, a hazai Microsoft képviselet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, immár három évre visszatekintő, együttműködési megállapodása alapozta meg. A BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Alkalmazott Informatikai Csoportja, élén a Microsoft regional director fokozatú dr. Sharaf Hassan kutatómérnökkel, olyan szoftverfejlesztői iskolát létesített, amely az egyetemen tanuló hallgatóság bevonásával, és az új programozási technológiákra szakosodott munkatársakkal, igen mélyen beleásta magát a programozási szakma ma legutolsónak tekinthető kutatási és alkalmazási eredményeibe. Beleértve a Microsofttal többé kevésbé (a Javával újabban - a Sun kiegyezés óta - kevésbé) konkurens technológiák alapos megismerését is! Ezen a három éves kutatási bázison kiművelt eredmények most alkalmassá váltak arra, hogy könyvek alakjában is rögzüljenek. A .NET programozói könyv ennek rögzítési hadműveletnek a második eleme.

A Developer fejlesztői portál

Míg a könyvek csak egy statikus állapot megfogására kiválók, addig a fejlesztők legfrissebb magyar nyelvű informálására nem elegendőek. Ezért hozta létre a hazai Microsoft iroda és a BME említett (kicsit hosszú nevű) kutatóhelye a developer.hu nevű magyar Microsoft fejlesztői portált. Ezen ott vannak a portál forráskódjaitól kezdve a három év alatt immár hatalmas információ mennyiséget kitevő fejlesztői szemináriumok előadási anyagai és mintapéldái. Ezek, a .NET programozási könyvhöz mellékelt CD mellett, jól kiegészítik a témát, és célszerű együtt használni őket a felsőoktatási tankönyv gyanánt is használható kötettel. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán ténylegesen laboratóriumi gyakorlati segédkönyvként szándékoznak használni. Az árfekvése nem éppen az egyetemi hallgatók zsebéhez mért, de az árát megéri, és akár egész életre szóló szerszámmá válhat egy jó szakember kezében. [A cikkíró hadd ne foglalkozzon most azzal, miért nem érdemes triblizni az Oktatási Minisztérium kegyeiért, illetve, kik vannak a felsőoktatási tankönyvi támogatások pixisében!] Egyébként, a könyvben foglaltak, és a developer portálon találhatók, arra is alkalmasak, hogy a vásárló akár még hallgató korában megkeresse a könyv árának a többszörösét, ha egy kicsit is ügyes.

szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szakmai konferencián mutatkozik be a Quest IT felügyeleti szoftver

A díjnyertes Quest cég megoldásait mutatja be szakmai konferencián az amerikai szoftverház magyarországi képviseletét ellátó Ker-Soft Kft. szeptember 27-én 9 és 16 óra között a Larus étterem és Rendezvényközpontban.

2011. szeptember 24. 08:11

Dedikált e-könyv

Évek óta kísérleteznek az e-könyves világban a szerzői dedikálás megoldásával. Ez olyan terület, amelyben az e-könyv nem versenyezhetett a nyomtatott kiadványokkal. Egy kötet, benne az író saját kézírású ajánlása, nagy érték, nemzedékről nemzedékre megőrzik az ilyen becses darabot. Az elektronikus szöveg nem egy adott hordozóhoz köthető, hová is kerülne az autográf kézjegy? Nos, megvan a megoldás. A neve: Autograph Now.

2011. szeptember 18. 14:45

Az 50 legjobb iPhone alkalmazás – szórakozás

A játékok, utazással, életmóddal, zenével és fényképezéssel kapcsolatos iPhone alkalmazások után most bemutatjuk a Time szerkesztői által legjobbnak ítélt szórakozáshoz kapcsolódó applikációkat. (http://href.hu/x/fzym)

2011. szeptember 9. 10:14

Ingyenes tanulmány a hatékony call center üzemeltetéséről

A várakozási idő előzetes bemondásával jelentősen csökkenthető a call centerbe betelefonáló ügyfelek frusztrációja, de ha a közölt időtartam hosszabb, mint 5 perc, akkor nagy valószínűséggel elveszítjük az ügyfelet - többek közt ez derült ki a call és contact centerek területén immáron 15 éves építési és üzemeltetési tapasztalattal rendelkező NET’54 Üzleti Kommunikáció nemrég megjelent ingyenes tanulmányából.

2011. szeptember 7. 13:14

Számítási felhővel, érzékelőkkel és okostelefonokkal az ízletes mandarinért

A Fujitsu Limited és a Sowakajuen Co. Ltd. bejelentették, hogy megkezdték az infokommunikációs technológia mandarintermesztésben történő használatának helyszíni tesztelését Japánban. A projekt célja a kiváló minőségű, ízletes Arida Mikan fajtájú mandarin termesztésének támogatása.

2011. augusztus 28. 04:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50