Az üzemanyagcellás hordozható számítógépeké a jövő

Milkovits Gábor, 2004. június 6. 22:04
Több gyártó is azt ígéri, hogy legkésőbb jövőre piacra dobják notebookokhoz és más hordozható készülékekhez kifejlesztett, metanol alapú üzemanyagcelláikat (DMFC).
A környezetbarát technológia a jelenleg használatos akkumulátorok és eldobható telepek által biztosított használati idő többszörösét, notebookok esetében például akár 10 órányi folyamatos működést tesz lehetővé egyetlen feltöltéssel. A Samsung már bemutatta a metanol, víz és levegő keverékét hasznosító újfajta telepek egy notebookokhoz szánt prototípusát, míg az NEC egy a hordozható PC-kre, a Hitachi pedig a PDA-kra szabott változat kifejlesztésén dolgozik. Az NEC még az év végén, a legtöbb gyártó pedig jövőre szándékozik piacra dobni új termékét, ám addig is még több, eddig megoldatlan problémát kell rendezniük.

A technológia sajátosságaiból adódóan ugyanis a cégek többsége még sem azt nem döntötte el, hogy hogyan maximalizálja a cellák által biztosított energia mennyiségét, sem pedig azt, hogy vajon az újfajta DMFC telepek eldobhatók, vagy pedig újratölthetők legyenek-e. Egyelőre tehát senki se siessen kidobni jelenlegi akkumulátorát, mivel az üzemanyagcellák széles körű térhódítása még valószínűleg évek kérdése.
Kulcsszavak: jövő notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14