A HP három szegmensben piacvezető a szuperszámítógépek piacán

forrás Prim Online, 2004. július 18. 12:49
Az IDC idén is megjelentette a Linpack benchmark mérésen alapuló 500-as listát, melyet a piackutató cég végzett a szuperszámítógépek körében. Az IDC felmérése szerint a szerverpiac egészét tekintve a HP kimagaslóan jól szerepelt ebben az évben is.
Az IDC idén is megjelentette a Linpack benchmark mérésen alapuló 500-as listát, melyet a piackutató cég végzett a szuperszámítógépek körében. A legutóbbi ötszázas lista a HP elemzői számára érdekes tendenciákat mutatott. Figyelemreméltó megállapítás, hogy 1997-ben egy mai belépőszintű, 2db X86-os processzorral felszerelt HP szerver is felkerült volna az 500-as szuperszerverek listájára.

Az IDC felmérése szerint a szerverpiac egészét tekintve a HP kimagaslóan jól szerepelt ebben az évben is. Az úgynevezett High Performance Computing szinte minden szegmensében piacvezető pozíciót szerzett, kivéve az egyedi rendszereket felvonultató, úgynevezett nem kereskedelmi célú rendszereket.

A 2-nél több processzoros, kereskedelmi célú rendszereknél a HP PA-RISC és Integrity Superdome rendszerei találhatók meg a legnagyobb számban a listán, míg a processzorrendszerek terén az elmúlt években két architektúra - az X86-os (Intel és AMD) és az IA64-es – piaci részaránya mutatott folyamatos növekedést. A jelenlegi listán szereplő rendszerek kétharmadában iparági szabványú X86, valamint Itanium processzorok szerepelnek. Ezek jelentős hányadát a HP szállította, ami azt igazolja, hogy a listán található Itanium alapú szerverek fele HP gyártmányú.

A rendszereknek több mint fele cluster technológiára épül, ami egyértelműen bizonyítja a HP innovatív szemléletmódját. Ez akár azt is jelentheti, hogy az iparági standardok kedvező ár-teljesítmény "modulokra" építkező megoldásokká válhatnak napjainkban.
Kulcsszavak: szuperszámítógép IDC HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50