Megszületett a Swisscom-Telekom Austria megállapodás

MTI Sajtóadatbank, 2004. augusztus 19. 11:30
Többnapnyi spekuláció után szerdán kitudódott, hogy az osztrák ÖIAG vagyonkezelő a Telekom Austriában levő teljes, 47 százalékos részét eladja a svájci Swisscomnak, és az ügyletben maga is közvetlen részesedést szerez a svájci távközlési cégben.
Az APA hírügynökség jól értesült körökből úgy tudja, hogy a TA 17 százalékát - amelynek idei értékesítését már korábban jóváhagyták - a Swisscom készpénzért veszi meg. A maradék 25 százalékért cserébe az ÖIAG részvénycserével 11 százalékos részt szerez a Swisscomban.

Az értesülést az ügylethez közel álló svájci források is megerősítették, és a Swisscom igazgatótanácsa időközben zöld utat adott a felvásárlásnak.

Hivatalosan azonban sem az ÖIAG, sem a Swisscom, sem a Telekom Austria nem nyilatkozott az ügyben.

Néhány napja svájci és osztrák lapok már biztosra vették, hogy a svájci Swisscomnak adják el a Telekom Austriát: állítólag ebben állapodott meg az osztrák pénzügyminiszter svájci kollégájával még a múlt csütörtökön egy berni találkozón.

Ugyanakkor az osztrák ÖIAG az értesülést akkor puszta híresztelésnek minősítette. A múlt pénteken az osztrák pénzügyminisztériumban sem nyilatkoztak, és Svájcban sem kívánták kommentálni az esetleges megállapodást. Ugyanígy sem a Telekom Austria, sem pedig a Swisscom nem fűzött megjegyzést a lapjelentésekhez.

Az ÖIAG osztrák vagyonkezelő májusban bejelentette, hogy még az idén eladja a Telekom Austria távközlési cég 17 százalékát, 85 millió részvényét az értékpiacon intézményi befektetőknek. Erről az ÖIAG felügyelőbizottsága döntött azzal, hogy az eladást 2004. december végéig kell befejezni, a vásárlók hazai és külföldi intézményi befektetők lehetnek.

Az ÖIAG jelenleg a Telekom Austria pontosan 47,2 százalékát ellenőrzi.

Svájci elemzők ugyanakkor kevés értelmét látják a felvásárlásnak, mivel üzemgazdasági szempontból nem látják azt megalapozottnak: csekély szinergiahatás várható az ügylettől, és az osztrák politika ellenállásától is tartanak a szakértők.

A Swisscom 407,50 svájci frankon állt szerdán Zürichben röviddel tőzsdezárás előtt, 0,61 százalékos veszteséggel a 410,0 frankos keddi záróhoz képest. Szerdán 410,50 frankon nyitott. Az év eleje óta 0,12 százalékkal olcsóbbodott, 430,00-382,50 frank között mozgott. Egy évvel ezelőtti áránál most 7,38 százalékkal drágább.

A Telekom Austria szerdán, röviddel tőzsdezárás előtt 14,55 euró volt Bécsben, 0,52 eurós, 3,82 százalékos emelkedéssel a keddi záróhoz képest. Szerdán 13,90 eurón nyitott. Ötvenkét héten belül ára 14,03-9,05 euró között mozgott.
Kulcsszavak: Telekom Austria Swisscom

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A munkavállalók véleménye alapján idén a Lufthansa Systems Hungária lett a hazai IT szektor legvonzóbb munkaadója

A magyar munkavállalók körében készített átfogó felmérés alapján az idei évben a Lufthansa Systems Hungária Kft-t választották hazánk legvonzóbb munkaadójának az IT kategóriában. A nagy presztízsű elismeréssel idén tizenegyedik alkalommal díjazták Magyarország legnépszerűbb munkáltatóit. A kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy az IT szektor a dolgozók megítélése alapján továbbra is a legattraktívabb iparág Magyarországon.

2024. május 10. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36