Lefagyhatnak a kémprogramokkal fertőzött PC-k az SP2 letöltése után

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 3. 20:30
A Microsoft arra figyelmezteti a Windows-felhasználókat, hogy a Service Pack 2 frissítés letöltése előtt tisztítsák meg számítógépüket az esetleg rajta lévő kémprogramoktól, mert azok némelyike az SP2 telepítése után a PC-k lefagyását okozhatja.
A kémprogramok jellemzően az internetről letöltött szoftverekkel együtt kerülhetnek a számítógépekre, ahonnan ezután adatokat továbbítanak a felhasználó internetezési szokásairól, pop-up hirdetésekkel bombázzák őt, vagy más egyéb problémákat okoznak a rendszerben. A Microsoft az esetlegesen felmerülő komplikációk elkerülésére azt tanácsolja, hogy a Service Pack 2 automatikus letöltését elvégző frissítési alkalmazás aktiválását megelőzően a felhasználók a megfelelő eszközök segítségével távolítsák el számítógépükről a kémprogramokat. Olyan szoftverek, mint például az Ad-Aware vagy a SpySweeper, kiválóan alkalmasak erre. A szoftveróriás egyúttal azt is ajánlatosnak tartja a főként biztonsági frissítéseket tartalmazó szervizcsomag telepítése előtt, hogy biztonsági másolatot készítsenek a számítógépen tárolt fontos adataikról, illetve vizsgálják meg programjaikat, hogy az esetleges kompatibilitási problémák miatt nincs-e szükség azok frissítésére.

A Microsoft által többszöri halasztás után augusztusban, ezen belül az XP Professionalhez csak a hónap végén végre az egyedi felhasználók számára is (egyelőre az angol nyelvű verzióhoz) kibocsátott Service Pack 2 szervizcsomagot ebből a célcsoportból a cég illetékese szerint eddig mindössze kevesebb mint 10 millióan töltötték le. Ebben természetesen a kompatibilitási problémák miatti óvatosság mellett az is szerepet játszhat, hogy a hálózatok telítődésének elkerülése érdekében a szoftvercég az automatikus frissítő alkalmazáson keresztül csak lassan adagolja a frissítést. Az IDC piackutató cég becslése szerint mostanáig világszerte mintegy 260 millió Windows XP szoftvert értékesítettek.
Kulcsszavak: Windows XP security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38