Szöveg formázása az OpenOffice.org Writerrel

Feczák Szabolcs, 2004. szeptember 25. 13:59
"Kinyitjuk az OpenOffice.org Writer programot, és elkezdünk gépelni... Nem, most nem így lesz."
Amikor első cikkemet írtam az OSNews részére, az egyik beillesztett képernyőfotó épp a diplomamunkámat mutatta OpenOffice.org-ban megnyitva. Akkor még csak az volt a célom, hogy bemutassam, az OpenOffice.org-nak a Fedora Core 2-ben natív-gnome ikonjai vannak.

Mivel tehát csak egy keveset akartam mutatni, betöltöttem a diplomamunkámat, amely már akkor 130 oldal volt, és elkészítettem a képernyőfotót. Elismerem, elég idióta dolog volt... Vicces, hogy a cikk megjelenése után e-mailt kaptam egy őrült honfitársamtól, aki megjegyezte, hogy nem megfelelően formáztam a diplomamunkámat. Meglepődésemre olyan hibákra hívta fel a figyelmemet, amelyeket el kellett ismernem, hogy jogosak. Nyilván nem volt nehéz dolga, mivel egyáltalán nem használtam automatikus formázását, mégis hihetetlen, hogy ezt egyetlen képernyőfotó alapján felismerte. Válaszoltam a levelére és feltettem néhány ártatlan kérdést, amire hosszas részletező válaszokat adott. Néhány nappal később a diplomám már sokkal könnyebben kezelhető volt.

Zavarba estem. Már 1995 óta dolgozom szövegszerkesztőkkel, és igyekeztem megismerni és kihasználni mind a Microsoft Word, mind az OpenOffice.org lehetőségeit. Úgy véltem, valamit azért értek hozzá. Mint ahogy kiderült, ez egyáltalán nem volt így. Mivel végeztem a diplomámmal, úgy érzem, ez a tudás nem szabad, hogy kárba vesszen. Ez nem OsNews-specifikus dolog, de azt hiszem, van néhány ember, aki hasznosíthatja az itt leírtakat, mint ahogy én is tettem. Ez a cikk tehát nagyrészt Christoph tanácsadó levelein alapul.

Alapvetően bármikor, ha szövegszerkesztőben kellett valamit leírnom, fogtam, elindítottam, begépeltem a címet, 16 pontosra állítottam a méretét és kövérre, lenyomtam két entert és 12 pontos normál szöveggel folytattam. Ez rendben is van mondjuk egy egyszerű 20 oldalas dokumentum esetén. Ha ennél terjedelmesebb vagy bonyolultabb a dokumentum, mindez egy rémálommá válik. Akadémiai éveim alatt mindig a következő problémákkal küszködtem:

  • Utálatos dolognak tartottam a dokumentum módosulásával a tartalomjegyzéket oldalszámainak kézzel való frissítését.
  • A fejlécek formázása mindig gondolkodóba ejtett, mert sose tudtam pontosan, hogy 12, 13 pontosak voltak-e, kövérek vagy aláhúzottak.
  • A teljes dokumentum újraszerkesztése mindig formázási gondokat okozott.
  • Nos 2004-ben ez már nem kell hogy így legyen.

Kulcsszavak: OpenOffice

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55