A világ legjobb fejlesztői közé választották a Sun egyik munkatársát

forrás Prim Online, 2004. szeptember 27. 11:53
A Sun Microsystems bejelentette, hogy a cég egyik munkatársát, Dr. Robert Drost vezető kutatót beválasztották a világ 100 legjobb fejlesztője közé. A Technology Review magazin szerkesztői és a rangos zsűritagok által összeállított TR100 lista azokat a 35 év alatti kutatókat tartalmazza, akik munkássága jelentős hatást gyakorol a világra.
Dr. Drost az elismerést a nyomtatott áramköri lapkák közötti ún. „proximity” kommunikációs, vagyis valós, molekuláris fizikai kapcsolat nélküli adatátvitel technológia kidolgozására irányuló kutatásaiért kapta. A kutatási eredmények a számítógépek teljesítményének teljes megváltoztatását ígérik - akár adatok terabájtjainak átvitelét másodpercenként, ami mintegy százszorosa a mai technológia szerint lehetséges értéknek. Ezzel az újítással lehetővé válna következő generációs szuperszámítógépek megépítése olyan nagy adatfeldolgozási igényű alkalmazások teljesítményének jelentős javítására, mint a távoli galaxisok feltérképezése, a fehérjék térbeli szerkezetének szimulációja, az orvosi kezelések eredményének - például egy kemoterápiás kezelésnek - a megjóslása, vagy az emberi gének feltárása.

A „proximity” kommunikáció folyamán egy lapkapár egymással szemben helyezkedik el, mikronokra egymástól, de nem érintkezve. Ezáltal az egyik lapkán található adó áramkörök és a másikon lévő fogadó áramkörök között az adatcsere lapkán belüli sebességgel történhet, anélkül, hogy a lapkán kívüli vezetékekre, forrasztásokra vagy egyéb jelenlegi, a folyamatokat lelassító műszaki megoldásokra volna szükség.
Kulcsszavak: programozás CIO Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14