Csöndesebb merevlemezes meghajtók laptopokba a Western Digitaltól

Milkovits Gábor, 2004. október 7. 21:49
A Western Digital három új Scorpio elnevezésű merevlemezes meghajtó forgalmazását kezdte meg a noteszgépgyártók részére, amelyek csöndesebbek versenytársaiknál és fejlettebb hűtési rendszerrel is rendelkeznek.
A 40, 60 és 80 MB-os Scorpio HDD-kkel felszerelt laptopok a jövő hónaptól már meg is jelenhetnek az üzletekben. Az új 2,5"-es eszközök átlagos keresési ideje 12 ms, alapfelszerelésként 2 MB puffermemóriával vannak ellátva és 5400-as percenkénti fordulatra képesek. A hasonló teljesítményű merevlemezes meghajtók esetében általában gondot okoz a túlmelegedés, illetve a magas energiafogyasztás és zajszint. A gyártó állítása szerint ők most mindhárom problémára megoldást találtak. A zajos működés elhárítására a Western Digital kombinálta a kattogást kiküszöbölő SoftSeek algoritmusos alkalmazását a WhisperDrive technológiával, amely különféle speciális zajelnyelő közegeket használ. Ennek köszönhetően a cég állítása szerint a Scorpio eszközök jelenleg a legcsöndesebb mobil HDD-k a piacon. Darrin Bulik szóvivő szerint emellett az összehasonlító teszteken a Scorpio meghajtók a referenciaként használt más hasonló teljesítményű, sőt a lassúbb szerkezeteknél is kevésbé melegedtek föl, energiafelhasználásuk pedig nagyjából azonosnak mondható a lomhább, 4200-as percenkénti fordulatszámú modellekével. A HDD-k használat közben 250 G, kikapcsolt állapotban pedig 900 G-nyi fizikai behatást viselnek el, a gyártó pedig 600 ezer feltöltési cikluson keresztül problémamentes működést garantál.

A Western Digital a Scorpio eszközökkel újoncként jelenik meg a noteszgépekbe való merevlemezes meghajtók piacán, amelynek a TrendFocus piackutató cég éves szinten 20%-os növekedést jósol. A WD állítása szerint a HDD-k mind a 10 nagy laptopgyártó termékeiben megtalálhatók lesznek majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50