Francia-kínai együttműködés Linux rendszerek fejlesztésére

Milkovits Gábor, 2004. október 12. 22:49
A Francia Atomenergia Bizottság (CEA) bejelentette, hogy a kínai tudományos és technológiai minisztériummal közösen Linux rendszereket fognak kifejleszteni különféle eszközökhöz.
A megállapodást rögzítő dokumentumot az említett hivatalok vezetői Jacques Chirac francia és Hu Csin-tao kínai elnök jelenlétében írták alá. A többféle eltérő környezetben, így szervereken, PC-ken és PDA-kon egyaránt használható Linux operációs rendszer kifejlesztését célzó projektben európai részről a Bull és az STMicroelectronics vállalatok vesznek majd részt. A rendszer az online szolgáltatásokat és a kommunikációs alkalmazásokat is támogatja majd. Ennél több részlettel egyelőre egyik érintett szervezet vagy cég sem szolgált.

A francia kormányzat szemmel láthatóan élénk érdeklődést mutat a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer iránt. Több kormányszerv, így az adóhivatal vagy az infrastrukturális ügyekért felelős minisztérium már nagyrészt Linuxra állt át, jelenleg pedig az Unilog gazdasági tanácsadó cég előtt van értékelés céljából egy olyan tervezet, amely 17 ezer, párizsi állami intézményekben lévő számítógép Linux rendszerűekre történő cseréjét célozza.
Kulcsszavak: Linux Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55