VoWLAN: ami a telekommunikációs piacot gyökereiben átrendezheti

Voice over WLAN? Keressük Joel Vincentet! És itthon?

Zsadányi Pál, 2004. október 20. 10:25
A TechTarget portál SearchNetworking hírlevelének a legutóbbi kiadása arról értesítette olvasóit, hogy, a VoXXXX technológiák rohamos terjedését látva, megszerezték a témában egyik legprofibb szakértőt a portált ostromló kérdések jobb kiszolgálása végett. Ezek szerint, tehát, a hangátvitel az IP hálózati rendszereken futótűzként terjed. Újabban pedig kombinálva a rádió-LAN technológiával, amire a hazai kis és nagycégeknek is egyre fontosabb volna odafigyelniük. A telepítéséhez ugyanis már széles hazai bázis is található.
Elrádiósodás

A kommunikációs szakma rádiósodó forradalmi átalakítása megállíthatatlanul tör előre. A hazai háztartások szinte mindegyikében megjelent mobiltelefon az egyik legnyilvánvalóbb jele a tendenciáknak. Azonban a rádiós technológiák WLAN-os vonulata nem csak a vezetékes kommunikációs cégeknek jelent hatalmas konkurenciát, hanem az összes generációs mobiltelefóniának is. Főként azért, mert a WiFi és WiMAX technológiát használó átviteli rendszerek nem licencdíj köteles sávokban működnek, ami az árak drasztikus csökkentését teszik lehetővé. Ezt vették észre pár éve Szabolcsban és újabban Győrben. Igaz, ezek a sávok egyre zsúfoltabbak. Nem véletlen, hogy az érdekeltek az ITU-t újabb frekvenciasávok felszabadításáért bombázzák, ami már folyamatban is van.

A VoIP + WLAN = VoWLAN kombináció

A VoWLAN azt jelenti, hogy mind a szélessávú rádiós adatátvitel, mind a telefon forgalom, ugyanazon az olcsón használható infrastruktúrán tud működni. A kommunikációs cégeknek ezek után csak az IP világhálózat gerincének az üzemeltetése maradna, enyhén szólva jóval kisebb falatként. Ezzel nem lehet majd akkorákat szakítani az ügyfelektől, mint ma. A végfelhasználók viszont hihetetlenül olcsóbban üzemeltethető kommunikációs rendszereket használhatnának. A VoWLAN megoldások kivitelezése még nem rutinfeladat, de a tapasztalatok gyűlnek. Ebben próbált most segíteni a TechTarget Joel Vincent megfogásával, aki az MIT-n végzett és 12 éve foglalkozik a WLAN témával.

A VoWLAN az, egyébként, ami a telekommunikációs piacot gyökereiben átrendezheti. A nemzetközi szabványunió épp most rendezte a sorait a terület szabványosítása kapcsán, amit ugyancsak alaposan át kellene formálni az új helyzetnek megfelelően. Az ITU-nak is össze kell majd húzni a nadrágszíjat, mert már úgy elhatalmasodott és elbürokratikusodott, hogy az a fejlődést korlátozza. A piac egyszerűen át fog lépni a fejük felett, ha ezt a formájukat tartják. A rádió-LAN-ok kapcsán óriási kapkodás mutatkozik. Még mindig a régi kommunikációs technológiák (GSM, UTMS, G3, G4 stb.) mentén gondolkodnak, miközben a világ nem oda tart, hanem az end-to-end IP hálózatok felé. Amelyekben, olyan közbenső bonyolult és drágán megvalósítható protokollok, amelyeket ma a kommunikációs szakma az alkalmazókra akar lőcsölni, gyakorlatilag fölöslegessé fognak válni.

Itthon sem kell hozzá nagy merészség

Ami a hazai VoWLAN támogatási lehetőségeket illeti, a legnagyobb hálózati eszközgyártók hazai partnerei komplett VoIP és WLAN rendszereket tudnak szállítani. A kettő kombinációja ugyan itthon sem rutin feladat, de nem kevésbé kivihető, mint bárhol a világon. A cégeink vezetése jó, ha tudja, hogy hazánk, de a térségünk is, tényleg a kommunikációs szakma legutolsó fejlesztési eredményeire támaszkodhat. Olykor még inkább, mint a tőlünk nyugatabbra lévők, akiknél beragadtak régebbi elavult eszközök, és nehezen tudnak az egyébként jóval olcsóbb új infrastruktúrára áttérni. A korábbi hátrányból lehet előnyt csiholni, ha ügyesen ruházunk be.

A cikkíróra egyébként nem fontos hallgatni, legföljebb hasznos. Méghozzá, a VoWLAN témát tekintve, ugyancsak hasznos! Annyira, hogy aki épp most akar elkölteni néhány év végi fölösleg petákot, az jobbat nem is tehetne vele, mint VoWLAN-ba fektetni.

Aki érez magában elég erőt, az egyébként jelentkezhet szakértőnek a SearchNetworking-nál.
Kulcsszavak: WLAN VoIP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59