Mégsem gyárt majd digitális tv csipeket az Intel

Milkovits Gábor, 2004. október 23. 19:40
Az Intel bejelentette, hogy korábbi terveivel ellentétben mégsem jelenik meg a digitális televíziós lapkák piacán, hanem inkább más, ígéretesebbnek tűnő projektekre fekteti a hangsúlyt.
A nagy csipgyártónak idén ez már a sokadik meglehetősen negatív bejelentése - legutóbb a 4 GHz-es Pentium 4-es processzorok fejlesztését állította le a cég. A mostani hír hallatán valószínűleg megkönnyebbültek a Texas Instruments munkatársai, akik 1996 óta sikeresen forgalmaznak DLT digitális technológiájukon alapuló csipeket mintegy 50 gyártó televízióihoz, és akiknek az Intel komoly konkurenciát jelenthetett volna. Az Intel idén januárban jelentette be, hogy ki szándékozik törni a PC lapkák területéről és nyitni kíván a szórakoztató elektronikai piac felé egy újfajta, nagyfelbontású televíziókhoz való csippel. A csip egy az Intel által „folyadékkristály a szilíciumon” (LCoS) eljárásnak elkeresztelt újfajta technológián alapul. A gyártó eredetileg még az idén szeretett volna megjelenni az első ilyen termékekkel a piacon, ám augusztusban már kénytelenek voltak ezt későbbre halasztani.

A mostani döntés hátterében az áll, hogy a világ legnagyobb processzorgyártója nemrég ismét felülvizsgálta 2005-ben forgalmazni tervezett termékeit, és amint azt Bill Calder szóvivő elmondta, úgy ítélték meg, hogy a technológia nem hozta volna meg a tőle várt nyereséget. Ezért inkább úgy döntöttek, hogy a munkatársakat és az erőforrásokat többet ígérő tervekhez csoportosítják át. Az LCoS-en mintegy 100 ember dolgozott.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55