Tudósok a közcélokat szolgáló technológiák társadalmi hasznosulásáért

Fordulat a szellemi tulajdon nemzetközi politikájában

forrás Prim Online, 2004. november 17. 14:37
Egy 500 tudósból és akadémikusból álló csoport arra szólította föl a WIPO-t, ne engedje, hogy a szellemi tulajdonjog nemzetközi védelme gátat szabjon az olyan, közcélokat szolgáló technológiák társadalmi hasznosulásának, mint az internet, a World Wide Web, a Wikipedia, a Creative Commons, a GNU Linux és más nyílt forráskódú szoftver projektek, valamint a távoktatás és az orvostudományi kutatások eszközei.
A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) októberi közgyűlésén Genfben elfogadott egy Brazília és Argentína által benyújtott javaslatot, mely a szervezetet a mostaninál hangsúlyosabb társadalmi politika kidolgozására ösztönzi. A lépést jelentős eredménynek tartják a közelmúltban hasonló indítvánnyal fellépő civil szervezetek és a tudományos világ is. A várakozások szerint a WIPO működésében a fejlett gazdasági hatalmak és a nagyvállalatok mostanáig dominánsan érvényesülő érdekeivel szemben ezután a fogyasztói csoportok és a harmadik világ is nagyobb figyelmet kapnak - adta hírül az InfoPark Rt. innovációs hírlevele.

"A WIPO generációk óta elsősorban a nagy kiadók, gyógyszergyártók, növénytermesztők és más kereskedelmi érdekcsoportok érvényesülését segíti" - hangoztatta egy 500 tudósból és akadémikusból álló csoport a szeptember végén kiadott, “Genfi Deklaráció a Szellemi Tulajdon Világszervezete Jövőjéről" című kiáltványában. A dokumentum szerzői arra szólították föl a WIPO-t, hogy a szervezet ne engedje, hogy a szellemi tulajdonjog nemzetközi védelme gátat szabjon az olyan, közcélokat szolgáló technológiák társadalmi hasznosulásának, mint az internet, a World Wide Web, a Wikipedia, a Creative Commons, a GNU Linux és más nyílt forráskódú szoftver projektek, valamint a távoktatás és az orvostudományi kutatások eszközei. A fejlődő társadalmakat alárendelt helyzetbe kényszeríti, hogy a nemzetközi szellemi tulajdonjogok nagy része a fejlett országok nagyvállalatai kezében összpontosul - jelentette ki a csoport, mely a tulajdonjogi rendszer további erősítése helyett bizonyos környezetekben az alternatív kompenzálási módszerek ösztönzését javasolta.

A WIPO októberi közgyűlésén Brazília és Argentína tizenegy további fejlődő gazdaság támogatásával egy hasonló javaslatot nyújtott be a szövetségnek, politikájának átgondolására szólítva fel azt. A dokumentum egy olyan "fejlesztési tervezet" kidolgozását ajánlotta a WIPO-nak, amely hangsúlyt helyez az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverekre és az emberi géntérképhez hasonló információs közvagyonokra, valamint támogatja a gyógyszerszabadalmak feloldását és a versenyellenes tevékenységek szabályozását. A felszólalás nem a szellemi tulajdonjog nemzetközi védelmének eltörlését szorgalmazta, hanem annak országonként eltérő, az egyes államok fejlettségi szintjéhez igazodó alkalmazását.

Miután a WIPO kevés módosítással elfogadta a javaslatot, munkacsoportot állított fel az új működési alapelvek kidolgozására. A csoport munkájába, melynek eredményei a 2005 szeptemberében esedékes következő közgyűlésen kerülnek bemutatásra, rendszeresen betekintést nyerhetnek majd a kormányközi és társadalmi szervezetek. A WIPO lépéseit a javaslattevő országok mellett korábbi erőfeszítéseik elismerésének tekintik egyes civil szervek is. "Kezdi éreztetni a hatását az olyan társadalmi érdekcsoportok növekvő jelenléte a WIPO találkozóin, mint a Consumer Project on Technology és az Electronic Frontier Foundation. A nemzetközi szervezet most tette meg első lépéseit a kiegyensúlyozottság felé. A következő hónapok és évek során a WIPO-n belül növekedni fog nonprofitok befolyása" - idézi a PC Pro Cory Doctorow-t, az EFF szóvivőjét.

Forrás: Koine - az InfoPark Rt. innovációs hírlevele

Kulcsszavak: jog szabadalom

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50