Oracle internetes közösségépítő portál

forrás Prim Online, 2004. november 26. 12:30
Magyar Bálint oktatási miniszter jelenlétében a budapesti Városligeti Általános Iskolában az Oracle ma bemutatta a Think.com néven világszerte ismert internetes oktatási és közösségépítő eszközt.
A Think.com portál keretében a diákok saját e-mail címeik és weboldalaik révén érdeklődésüknek megfelelő területeken fejleszthetik kreativitásukat, akár iskolán belüli csoportokban, akár a rendszerhez csatlakozott másik 17 ország diákjainak körében. Így a Think.com a határokat nem ismerő világháló segítségével egyben a nyelvtanulás és a nemzetközi kapcsolatok építésének eszköze is lehet, legyen szó akár ausztráliai iskolákról, vagy a határon túl élő magyar diákokról. Emellett a megoldással a tanárok multimédiás óraterveket, tananyagokat és kutatási feladatok adhatnak ki, amelyek segíthetnek a tanulást megnyerő és ösztönző élménnyé alakítani.

A világ több országában - köztük az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Új-Zélandon - már sikeresen bevezetett, és több mint 225 000 ezer diák által használt oktatási megoldás a legmodernebb internetes technológia alkalmazásával most - a régiónkban elsőként - a magyarországi oktatás korszerűsítésében is segíthet.

A Think.com a tagoknak olyan egyszerűen használható eszköztárat nyújt, amely nem igényel programozói ismereteket, mégis nagyon széles körű lehetőséget nyújt a kreativitás kibontakoztatására. Minden tanuló saját e-mail címet kap és weboldalt építhet magának, amellyel tárolhatja és bemutathatja munkáit. Lehetőségük nyílik különféle szöveges, képi, videó, audio és HTML tartalmak megjelenítésére.

A résztvevők interaktív tevékenységekbe kapcsolódhatnak be, így részt vehetnek online vitafórumokban, szavazásban, ötletelhetnek társaikkal, vagy akár megjelenhetnek egy-egy téma szakértőjeként. A tagok különféle elektronikus megjegyzések ("cetlik") felragasztásával véleményezhetik társaik oldalait. A rendszer web-alapú, így a diákok böngészőn keresztül otthon, az iskolában vagy a könyvtárban is hozzáférhetnek a portálhoz.

A magyar tanárok és a diákok egyelőre a Think.com angol nyelvű változatát használhatják, amelynek megismerését részletes, könnyen érthető, magyar nyelvű útmutató segíti. Azonban a magyar nyelvű változatra sem kell sokáig várniuk: a következő tanévtől az angol, a spanyol, a kínai és a thai nyelvek után elkészül a magyar változat is.

A Városligeti Általános Iskolában az elmúlt hónapokban Vagács Zsuzsanna tanárnő vezetésével ismerkedtek meg a tanulók az új lehetőségekkel. Már a tanév kezdetekor felkerültek a tanárnő oldalára az évkezdéshez szükséges információk - például a tanszerlista és a tanév rendje -, amelyekhez természetesen a szülők is hozzáférnek. Elkészültek a diákok első személyes weboldalai is.

A városligeti mellett már néhány vidéki intézmény is ismerkedik a megoldással, közülük is a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola nyelvi előkészítő évfolyamos diákjai diákjai kezdék el legnagyobb számban saját oldalaik építését.

"Látható, hogy az oktatás új kihívások előtt áll. A tanár által kijelölt lineáris tanulási folyamat helyett az egyéni kezdeményezéseken alapuló, csoportmunkára épülő megismerési folyamat válhat meghatározóvá az iskolai oktatás mindennapjaiban. E jelentős módszertani megújulást támogatja minden, a virtuális közösségépítést elősegítő, azt működtető rendszer, mint például az Oracle Think.com keretrendszere. Ezért is tartom fontosnak és támogatandónak ezt a kezdeményezést, amely ráadásul nem ró külön anyagi terheket az iskolákra, hiszen az Oracle díjmentesen bocsátja szoftvereit a rendelkezésükre" - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter az iskolában szervezett avató ünnepségen.

  • A Think.com az Oracle által menedzselt, védett és zárt környezet az interneten, amely interaktív webes felületet, e-mailt, különféle közös munkát támogató valamint készségfejlesztő eszköztárat biztosít. Mindezt reklámok nélkül, ingyenes szolgáltatásként nyújtja a vállalat, amelyben a rendszer használatát segítő online tanfolyamok, önálló tanulást segítő tananyagok és a web-szemináriumok szintén díjmentesek.

Az eredetileg 1999-ben elindított megoldást mára 17 országban több mint 225 000 ezer diák és 35 600 tanár használja, és a taglétszám évről évre növekvő ütemben bővül. A Think.com Nagy-Brittaniában a legnépszerűbb, ahol a Tony Blair miniszterelnök védnökségével elkészült rendszert napjainkban már 1400 iskolában használják

A Think.com - a nemzetközi tapasztalatok alapján - kimondottan segíti a tanárokat az oktatási és nevelési céljaik elérésében, a diákok tanulmányi eredményének és elhelyezkedési esélyeinek javításában. Szintén kedvező eredmények érhetők el a nehezen kezelhető gyerekek oktatásában, a megoldással mind a diákok, mind a tanárok ilyen jellegű problémái sok esetben orvosolhatók. A Think.com segítségével a tanulás sok eleme könnyebben, az internetes elérésnek köszönhetően gyorsabban zajlik, kevesebb időbeli és térbeli kötöttséggel. A megoldás e képességek elsajátítását teszi lehetővé, akár az összes hazai általános és középiskolai diák számára.

A Think.com az Oracle Globális Oktatási Kezdeményezéseinek egyike. Az Oracle ThinkQuest egy nemzetközi, interaktív oktatási weboldalkészítő on-line verseny a 9-19 éves korosztály részére; az Oracle Internet Academy középiskolák számára készült webes, internetes tananyagok készítését célzó oktatási rendszer; az Oracle Academic Initiative egyetemek és főiskolák számára biztosít hozzáférést a legmodernebb szoftvereszközökhöz, az Oracle University szakemberek továbbképzését célozza, a Workforce Development a felnőttképzésben és a munkanélküliek átképzésében nyújt segítséget.

Az Oracle várja további általános és középiskolák jelentkezését, akik Sulyok Myrtill programfelelőstől kaphatnak további információt (myrtill.sulyok@oracle.com).
Kulcsszavak: Oracle-hu Oracle oktatás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14