Megatrend-megoldások az agrárium informatikai fejlesztéseire is

forrás Prim Online, 2004. november 26. 13:23
A Megatrend 2000 Rt. legújabb ügyfele az agrárágazatban a Délalföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Szövetkezete, amelynek tevékenységét korábban az Árpád Agrár Rt. végezte.
A szentesi telephelyen 20 felhasználó használja a Megatrend kulcstermékének, az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszernek pénzügy-, főkönyv-, készlet-, áruforgalom-, eszköz-, valamint háztáji moduljait a zöldség termeltetésére, felvásárlására és értékesítésére.

A Megatrend számos referenciával rendelkezik már az agráriumban, ügyfele többek között az Agroferm Rt., az Alföldi Gabona Rt., az Árpád Agrár Rt., a Szarvasi Agrár Rt. és a Szegedi Paprika Rt.

Magyarország uniós csatlakozásával még nagyobb szükség van a megfelelő informatikai infrastruktúrára az agráriumban, hiszen ezek hiányában az ágazatban működő cégek elesnek az EU további támogatásaitól, forrásaitól.

"Az EU gazdasági közösségéhez való csatlakozásunkkal együtt agrártermelőinknek is számot kell vetni nem csak vállalkozásaink szakmai színvonalával, hozamainkkal és a minőségi paraméterekkel, hanem az egyes termékpályák felső ágainak korszerűségével, amihez hozzátartozik egy versenyképes informatikai háttér is" - mondta Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke. "Ökológiai adottságainkat csak akkor tudjuk valódi versenyelőnnyé változtatni, ha technikai, technológiai és humán erőforrásaink megújításának szükségességét a mellérendelt anyagi forrásokkal, az új feltételeket megtanuló, befogadó és alkalmazni tudó képességünkkel kiteljesítjük" - tette hozzá az elnök.

Az Európai Unió Bizottsága 2004 júliusában hagyta jóvá hazánk Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programját (AVOP), amelynek keretében 2006. december 31-ig mintegy 105 milliárd forint támogatás vehető igénybe agrár- és vidékfejlesztési célokra. Az AVOP két pályázata kínál lehetőséget arra, hogy informatikai, illetve vállalatirányítási rendszerek létesítésére, fejlesztésére fordítsák a pályázók az elnyert összeget. Ezek közül a Mezőgazdasági beruházások támogatására kiírt pályázat célul tűzi ki a termelési költségek csökkentését, a termelés hatékonyságának növelését, illetve a mezőgazdaság termelési szerkezetének korszerűsítését. A Mezőgazdasági termékek feldolgozásának és értékesítésének fejlesztésére meghirdetett pályázat pedig a szerkezetátalakítást szolgáló fejlesztések megvalósítását teszi lehetővé, ezen belül is a korszerűsítést és a termelési költségek csökkentését szolgáló fejlesztések, az új, magasabb feldolgozottságú, innovatív termékek előállítására irányuló fejlesztések, valamint a különböző értékesítési csatornákhoz való alkalmazkodást elősegítő fejlesztések.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50