A külföldi szoftverek arányának korlátozását tervezi a kínai kormányzat

Milkovits Gábor, 2004. november 30. 19:15
A Financial Times beszámolója szerint a kínai vezetés azt tervezi, hogy korlátozza a kormányszervek által beszerezhető külföldi szoftverek arányát.
Az egyelőre még csak tervezet formájában megfogalmazott elképzelés szerint a jövőben a kínai kormányzati szervezeteknek a hazai szoftvereket kell majd előnyben részesíteniük a külföldiekkel szemben. A szoftverforgalmazók közül az a cég minősülhet hazainak, amely bizonyítani tudja, hogy fejlesztési költségeinek minimum 50%-át Kínában költötte el; a szoftveralapú szolgáltatások esetében ugyanehhez a költségek 70%-ának kínai voltát kellene igazolni. A nem hazainak minősülő operációs rendszerek és alkalmazások beszerzéséhez a kormányhivataloknak a tervezet szerint speciális felsőbb jóváhagyásra volna szükségük.

A hír egyébként nem érte egészen váratlanul a nemzetközi közvéleményt, tavaly augusztusban ugyanis Gao Zhigang, az Államtanács Beszerzési Központjának egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jövőben csak hazai szoftverekkel pre-installált számítógépeket vásárol majd a kínai kormány. Az intézkedést azzal indokolták, hogy egyrészt támogatni kívánják a helyi szoftverágazatot, másrészt pedig a maximálisra szeretnék fokozni az állami szervek számítógépes rendszereinek biztonságát. Egyes kínai vezetők attól tartanak, a külföldi szoftverek egy része alkalmas arra, hogy idegen államok észrevétlenül kémtevékenységet folytassanak rajtuk keresztül, vagy éppen megbénítsák az ország informatikai rendszerét.
Kulcsszavak: Kína felhszoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14