Svájcban polgárjogot nyert az elektronikus aláírás

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 6. 09:13
Január elsejétől Svájcban a sajátkezű aláírással egyenértékűnek tekintik az elektronikus aláírást, azaz szerződések lesznek köthetőek számítógépes levelezés révén.
Az azonosítási törvény pontosan megszabja azokat a feltételeket, amelyeknek teljesülnie kell ahhoz, hogy az elektronikus aláírás a kézjeggyel megegyező polgári jogi funkciót tölthessen be. A törvény rendezi a feladó és a címzett személyét azonosító hitelesítő szolgáltatások bejegyzésének és működésének a szabályait is. A kormány szerint a szabályozás összhangban van az EU útmutatásaival. A törvény életbe lépésével megnyílik az út a hitelesítő szolgáltatások regisztrálása és az elektronikus kereskedelmi, valamint az elektronikus kormányzati szolgáltatások bevezetése előtt. Mindennek köszönhetően ezentúl egyebek között lehetőség nyílik majd fogyasztási hitelszerződések kötésére is internetes vásárlások esetén.

Az elektronikus aláírás az aszimmetrikus sifrírozás technikáján alapul. A felhasználó két kulccsal rendelkezik. Egy titkos személyes kóddal, valamint egy nyilvánosságra hozható azonosító kóddal. A személyes kód az elektronikus dokumentum aláírására szolgál, míg a nyilvános kód lehetővé teszi a címzett számára a feladó aláírásának az ellenőrzését. A címzett így meggyőződhet arról, hogy a dokumentum tartalma nem változott meg az adatátvitel során. A nyilvános kódot egy megbízható harmadik személy, a hitelesítő szolgálat állítja elő. A hitelesítő szolgálatnak pedig a maga részéről hivatalos elismeréssel kell rendelkeznie.
Kulcsszavak: e-signo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50