Aszférikus lencse a legújabb CanoScan szkennerben

CanoScan 9950F

forrás Prim Online, 2004. december 14. 12:58
A Canon bemutatta a CanoScan szkenner sorozat új zászlóshajóját a 9950F-t. Az új beolvasó-eszköz 4800x9600 dpi-s képfelbontásával és 48 bites színmélységével a világ első olyan síkágyas szkennere, amelybe 35 milliméteres filmcsíkokon 30 darab képkocka helyezhető be egyszerre. A szkenner optikája aszférikus lencsetagot is tartalmaz - a Canon saját, „Super-Toric” lencséjét -, amely felülmúlhatatlan kontraszttal és képtisztasággal garantálja a kivételes képminőséget.
A Canon új, kategóriájában vezető eszköze olyan jellemzőkkel rendelkezik, mint a továbbfejlesztett FARE (Film Automatic Retouching & Enhancement) level 3 rendszer, amely infravörös fénnyel dolgozó pontos film korrigáló, és a film felületén lévő por és karcolások nyomát távolítja el automatikusan a szkennelt képről. Képes a megfakult színek helyreállítására, valamint a szemcsézettség és a háttérvilágítás korrekciójára is. A QARE Level 3 technológiával hasonló módon, automatikus korrekciót tud végrehajtani a szkennelt képeken. Gyors szkennelő rendszer, mozgó háttérvilágításos filmadapter (FAU - Film Adapter Unit), különösen hatékony fénygyűjtő rendszer, USB 2.0 és IEEE1394 (FireWire) kapcsolat, mindezek kombinációjának az eredménye a szupergyors, 3,6 másodperces előszkennelés és a szintén rendkívül gyors szkennelés.

Super-Toric lencse a legjobb minőségért


A hagyományos szférikus, vagyis gömb alakú lencsék teljesítménye a lencse szélén csökken, és ez eddig a filmadapter (FAU) méretét a szkenner beolvasó felületének a középső részére korlátozta. Ezzel szemben a Super Toric lencse kitűnő képtisztaságot, magas kontrasztot és tónusgazdag képeket eredményez a beolvasó felület szélein is. A 9950F CCD-je a Canon első 4800 dpi felbontású érzékelője, amely egy síkágyas szkennerbe építve felülmúlja sok, kifejezetten film szkennelő eszköz felbontását. A belső felépítés továbbfejlesztésével jelentősen csökkent az elektronikus zaj, ami tovább javítja a szkennelés minőségét.

Sebesség-rekord

A számos újításnak köszönhetően a gyors előszkennelés mindössze 3,6 másodpercet igényel. A Super-Toric lencse rövidebb fényutat és nagyobb rekesznyílást tesz lehetővé, vagyis több fény éri a szkenner CCD érzékelőjét, mint az egyébként a hagyományos lencserendszerekkel lehetséges. Ez nem csupán a kép minőségét javítja, hanem rövidebb expozíciós idő, és így gyorsabb szkennelést eredményez. A filmadapter (FAU) új, mozgó háttérvilágítása, a FAU fényforrása (a szkenner felső részébe beépítve) együtt mozog a fő egység optikájával. Mivel így minden helyzetben több fény éri az érzékelőt, ez a megoldás egyrészt javítja a képminőséget, másrészt az optika gyorsabban mozgatható, mint az a hagyományos módon lehetséges lenne, és ez nagyobb szkennelési sebességet tesz lehetővé. Az új infravörös szűrő révén szobahőmérsékleten a bemelegedési idő nagyon rövid, mindössze 20 másodperc. Az USB 2.0 és az IEEE 1394 FireWire interfész biztosítja a nagyfelbontású képek nagyméretű állományainak gyors átvitelét mind a PC mind a Macintosh gépekre.

Filmhez tervezve

A 9950F a világ első síkágyas szkennere amelyet 30 képkockát befogadó 35 mm-es filmtartóval láttak el. Ezen kívül tartozik hozzá egy új, 12 keretezett diát befogadó tartó, valamint 120 mm-es tekercsfilmvezető, kettős filmbetöltő nyílással a különböző képméretekhez, egészen 6x22 centiméterig. A 10x15 cm-es képtartó olyan csúszó rekesszel van ellátva, amellyel maximum 6x9 centiméteres egyedi képkockák szkennelhetőek. Ellentétben a sok szkennerben a FAU-t használaton kívül védő takaróval, a 9950F-t egy könnyen rápattintható illetve levehető műanyag védővel látták el. Ez egy kézzel is könnyen levehető illetve felhelyezhető, így nagyon gyorsan válthatunk át az átlátszó hordozók és a normál képek szkennelése között. Több képet egyszerre behelyezve a szkenner Multi Photo szolgáltatása gyorsan önálló állományokba rögzíti a szkennelt képeket. Automatikusan felismerve elkülöníti őket, körbevágja, és egyenes állásúra állítja őket, így a felhasználónak nem kell többé időrablóan egyenesre igazítania és rendezgetnie a képeket az üvegen.

Infravörös érzékelés és képjavítás

A 9950F a FARE level 3 technológiával automatikusan retusálja a filmet, hogy a filmről készült képek a film eredeti, romlatlan állapotát mutassák. A filmet vagy diát a normál fényben való szkennelés után infravörös fényben is letapogatja, ezzel pontosan azonosíthatóak a film felületén az olyan hibák, mint a rátapadt porszemcsék vagy a karcolások. A kép feldolgozása során egy térképet készít ezeknek a hibáknak a helyéről, amelynek a segítségével az intelligens szoftver a szkennelt képen kijavítja ezeket a hibákat. Az eredmény lenyűgöző és megtakarítja az esetleg órákig tartó kézi retusálást. A FARE Level 3 ezen kívül korrigálja a régi negatívok megfakult színeit, és csökkenti a nagy érzékenységű (nagy ASA értékű) filmek szemcsézettségét. A háttérvilágítást korrigáló funkció úgy állítja be a kép gamma értékét, hogy az erős ellenfényben készült képeknél csak ott növeli meg a fényességet, ahol szükséges, és nem fakítja ki a teljes képet. A QARE Level 3 nagyon hasonlóan működik, mint a FARE Level 3, de nem negatív filmnél, hanem normál, pozitív képeknél használható.

EZ nyomógombok

A szkenner négy EZ nyomógombját úgy állították be, hogy egyetlen gombnyomással végrehajtható a másolás, szkennelés, PDF állományba és az email-be szkennelés. A PDF állományba szkennelés kereshető PDF állományokat állít elő, mert a szkennelt dokumentumban lévő szöveget a karakter felismerő (OCR) program dolgozza fel, és beágyazza a dokumentumba. A szkenneléssel készült PDF dokumentumba újabb szkennelt oldalak szúrhatóak be vagy adhatóak hozzá a meglévő állományhoz, és az oldalak sorrendje az állományban megváltoztatható.

Minőségi szoftverek

Növelik a szkenner felhasználhatóságát és értékét a 9950F-el járó csúcsminőségű OCR, kép- és dokumentumkezelő szoftverek.


CanoScan Toolbox 4.9: - Felhasználó barát kezelőfelület, amely a gyakran használt funkciókat egy menüsorban helyezi el a munkaasztalon, mindegyiket egy könnyen azonosítható nyomógombhoz rendelve. Közéjük tartozik a Másolás, Nyomtatás, OCR, Mail, PDF-be szkennelés és a felhasználó által választott szkennelés. Ezek többek között olyan funkciókat tartalmaznak mint:
- Adobe RGB színtér támogatás a pontos és precíz színreprodukáláshoz
- Easy Colour Matching Print, amely ICC színprofilokat használ az optimális színpontosságról gondoskodva, amikor a színes képeket a szkennerről közvetlenül a printerre továbbítva másolja.
- Beágyazott Exif adat: Amikor a 9950F-el JPEG állományba mentjük a szkennelt képet, lehetőség van Exif adatok beágyazására a képállományba. Az Exif adatok különböző információt tartalmaznak, a szkennelés dátumát, a szkenner nevét és hasznosak a JPEG képek kezelésénél, az olyan Exif-et ismerő szoftverekkel, mint az ArcSoft PhotoStudio és az Adobe PhotoShop Elements.
ScanGear CS 10.3:- Számos olyan funkciót és szolgáltatást kínál, amellyel segíti a felhasználókat a szkennelt képeik kezelésében. Többek között:
- Index Print: egy oldalra nyomtatja a képek kicsinyített változatát maximum 30x35 mm-es keretekben
- Multiple Cropping: a vágóeszközzel az előszkennelt képeken jelölhető ki az a terület, amelyet a képekről szkennelni és állományba menteni akarunk. A 35 mm-es film szkennelésénél valamennyi, egyszerre behelyezhető képkockánál egyedileg kijelölhető így a szkennelendő terület. Oldalak szkennelésénél az előszkennelt képen 10 területet jelölhetünk ki.
- Default Image Cropping: a különböző film méretekhez beállítja az alapértelmezett képterületet. Ezzel elkerülhető az automatikus képterület érzékelő hibája, amely nagyon sötét képeknél (pl. csillagászati megfigyelések vagy színházi előadásokról készült felvételek) léphet fel. Beállítható kis (a filmkocka területének 95%-a), normál (100%) vagy nagy (105%) méretre.
- “Úszó” paletták: az Advanced Mode jellemzője, amely lehetővé teszi a képernyőn a paletták egyenkénti vagy egyszerre megjelenítését. A palettákkal finoman beállítható a kép hisztogramja, fényessége és kontrasztja, tónusgörbéje és a gamma értéke. Az ötödik, “Final Review” palettával a különböző beállítások együttes hatását lehet megjeleníteni.
- Kedvenc beállítások: maximum 30, gyakran használt szkenner beállítást tárolhatunk vele. (10 beállítás készletben a fotókhoz és filmekhez, miniatűr előszkennelt képpel vagy e nélkül)
Adobe PhotoShop Elements 2.0 - Díjnyertes, a professzionális Adobe PhotoShop-on alapuló szoftver. Egyszerűen kezelhető és különösen hatékony képszerkesztő a képek nyomtatásához, elektronikus levélben való továbbításához vagy weboldalra helyezésre való szerkesztésében.
ScanSoft OmniPage SE - Nagy teljesítményű, piacvezető optikai karakter felismerő (OCR - Optical Character Recognition) alkalmazás, amely a képként beszkennelt szöveget kereshető és szerkeszthető szöveggé konvertálja. Ezzel megtakarítja a begépeléshez szükséges időt, a papírhegyek szövegszerkesztővel és táblázakezelővel használható dokumentum állományokká való gyors átalakításával pedig növeli a hatékonyságot.
ArcSoft PhotoStudioTM 5.5 (4.3 Macintoshoz) - képszerkesztő program, amely többek között szín és tónus korrekcióra, automatikus “vörös-szem” eltávolításra, másolásra, háromdimenziós mozgó szöveg elhelyezésre, és több mint 40 különböző speciális effektus létrehozására szolgál.

Kompatibilitás

A 9950F kompatibilis a Windows XP Professional, XP Home Edition, XP Media Center Edition 2004 Windows 2000 Professional, Windows Me and Windows 98 operációs rendszerekkel, a Macintosh gépeknél pedig Mac OS X v 10.1.3 vagy későbbi változataival.

Canon sajtóanyag

Kulcsszavak: Canon szkenner

irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Windows csak frissen jó

A magyar internetező nők 34%-a, a férfiaknak pedig 21%-a nem frissíti a Windowst, mert nem ért hozzá, nem érdekli, vagy saját a bevallása szerint nincs rá lehetősége. Ők azok, akik hiába használnak vírusirtót, előbb-utóbb megfertőzik számítógépüket.

2011. május 11. 13:47

Vízjelet könnyen - Easy Watermark Studio

A legtöbb ember ingyenes szoftverek hátulütőjeként szokott találkozni a vízjelek okozta védelemmel, ám amikor neki is ilyen megoldásra lenne szüksége, akkor természetesen csak trial verziók dobnak ki az internetes keresők. Alternatív megoldásként felmerülhet egy képszerkesztő használata is, de sokkal jobban járunk, ha az erre kitalált célszoftvernél maradunk, főleg ha olyan ingyenes megoldások állnak rendelkezésre, mint az Easy Watermark Studio.

2011. február 14. 09:03

Hirdetőtábla 56 iPad-ből

7 sorban soronként nyolc iPad-et építettek be abba az óriási iPhone-ba, amely jelenleg Londonban a St. Pancras pályaudvaron áll hirdetőtáblaként, és momentán az új Guardian of Light játékot promotálja Lara Crofttal.

2010. december 22. 18:19

OKI: jönnek a B2000-esek

Az OKI Printing Solutions szeptemberben vezeti be a B2000-es sorozatot, amellyel a megbízható és minőségi fekete-fehér nyomtatás mostantól bárki számára elérhető lesz. Az új irodai gépet elsősorban sok nyomtatásra és összetett feladatok megoldására tervezték.

2007. szeptember 10. 19:08

Csúcstartó OKI B6500 monokróm nyomtatók

Július végétől nálunk is elérhető az OKI legújabb, B6500-as jelzésű nyomtatócsaládja. Az akár 30 fős munkacsoportokat is megbízhatóan kiszolgálni képes monokróm printercsalád 10 oldallal veri a vezető konkurens gyártó hasonló termékét 43 oldal/perc teljesítményével. Az első nyomtatott oldal elkészültére pedig csupán 8 másodpercet kell várni.

2007. július 24. 16:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50