Intel szafari - egy sikeres vezeték nélküli kezdeményezés

forrás Prim Online, 2004. december 18. 10:17
Az Intel vezeték nélküli szafarija olyan kezdeményezés, amely a vezeték nélküli csatlakozás előnyeit és hatékonyságát hivatott bemutatni. Az Intel piacfejlesztési menedzsere, Joubert De Lange vezetette a szafarit Dél-Afrika, Botswana, Zambia és Namíbia legvadabb és leglélegzetelállítóbb tájain. „A projekt nagyon izgalmas volt, és sikerült megmutatni, hogy a vezeték nélküli hotspotok segítségével az üzletet bárhonnan lehet irányítani.”
A csapat kilenc emberből állt - ketten az Auditor-General dél-afrikai irodájából, akik úgy dolgoztak, mintha fizikailag is az irodában lettek volna; egy filmes, aki videó-hírleveleket készített az út során; és egy technikai támogató csapat. A felszerelés hét Intel Centrino mobiltechnológiára épülő noteszgépből, egy utánfutóra szerelt műholdas kommunikációs rendszerből, egy hordozható 1kVA generátor-csomagból és egy energiaszűrő UPS rendszerből állt, és természetesen egy tipikus afrikai szafari minden kelléke jelen volt.

De Lange a következőket nyilatkozta: „Az Auditor-General jelenleg nagy mennyiségű adatot továbbít saját WAN hálózatán, illetve az interneten keresztül. A munkaerő mobil természete miatt az Auditor-General idális alany a vezeték nélküli kommunikációra. Louis Fourie, az AG Bloemfontein irodájának vezető menedzsere, aki több, mint 90 alkalmazottat irányít; illetve Werner Du Plessis, az AG támogatási szolgáltatások informatikai menedzsere, az út során nap mint nap kommunikált az irodával, illetve adatokat dolgoztak fel - többek között időbeosztásokat (time sheet), vagy egy sűrű hó végén pénzügyi tranzakciókat -, miközben folyamatosan olvasták e-mailjeiket, illetve egyéb feladatokat végeztek. A noteszgépek vezeték nélkül kommunikáltak a műholdas router-rel a D-Link 802.11g eszközén keresztül. Az adatok ezután a földkörüli pályán keringő műholdra továbbítódtak, amely a Transtel krugersdorpi földi állomására kerültek. Onnan interneten keresztül, VPN és adat-titkosítással továbbították a pretoriai OAG ERP-rendszerére."

De Lange elmondása szerint a kommunikációs folyamat legnehezebb része a műhold fizikai felállítása volt, minden este. „A továbbítási idő gyors volt, és az ügyfél könnyedén bejelentkezhetett a központi irodába. Az egyetlen hely, ahol nem volt jel, a botswanai Moremi táborhelyen volt, ahol a fák lombkoronája miatt szakadt meg a műholdas kapcsolat. Azonban a kihívások, amelyekkel szembesültünk elsősorban fizikai és földrajzi jellegűek voltak, nem technológiai eredetűek.”

De Lange hozzátette: „A mobilitás és a bármikor, bárhonnan lehetséges vezeték nélküli kommunikáció az az út, amely irányába az informatika az elmúlt öt év során elmozdult. A legfontosabb hatás a termelékenység és a hatékonyság terén mutatkozik majd meg, hiszen a felhasználók akár az irodától távol is dolgozhatnak. Hiszem, hogy az Intel vezeték nélküli szafarija eloszlatta a félelmeket, amelyek a felhasználókban felmerülhettek a vezeték nélküli számítástechnikára vonatkozóan; és hiszem, hogy bebizonyítottuk, hogy nem lényeges, hogy hol vagy, a vezeték nélküli hotspotok segítségével mindig lehetséges kapcsolatban maradni.”

Kulcsszavak: wireless Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55