Olcsó Mac és iPod termékeket dob piacra az Apple

Milkovits Gábor, 2005. január 12. 18:04
A régóta folyó találgatásokat beigazolva, az Apple két új olcsó eszközt hoz forgalomba: az 500 dolláros Mac mini asztali számítógépet, és a 100 dollárba kerülő flashmemóriás iPod shuffle hordozható zenelejátszót.
A készülékeket Steve Jobs vezérigazgató a San Franciscó-i MacWorld rendezvényen mutatta be a nagyközönségnek. Az "iPod shuffle"-nak elkeresztelt lejátszón nincsen kijelző, szakértők szerint azonban ez nem valószínű, hogy visszatartja majd megvételétől a potenciális vásárlókat, a felhasználók ugyanis többnyire számítógépükön kezelik a hordozható lejátszóikra letöltendő zeneszámokat. A készülékből kétféle modell lesz kapható - az olcsóbb és kisebb 512 MB-os változat 99, míg a nagyobb 1 GB-os verzió 149 dollárba kerül. Az iPod shuffle könnyedén csatlakoztatható bármilyen számítógépre USB porton keresztül.

A "Mac mini" asztali számítógép szintén kétféle kivitelben kerül a boltokba - az 1,25 GHz-es G4 processzorral és 40 GB-os merevlemezes meghajtóval ellátott modell 499, míg az 1,42 GHz-es G4 processzorral és 80 GB-os merevlemezes meghajtóval felszerelt változat 599 dollárba kerül. Mindkét modell monitorra és tv-készülékre egyaránt csatlakoztatható, emellett pedig CD-R/DVD-ROM optikai meghajtóval, 256MB DDR SDRAM memóriával, illetve 32 MB saját DDR SDRAM alkalmazással ellátott ATI Radeon 9200-as grafikus lapkával van felszerelve. A Mac mini súlya bőven másfél kiló alatt van, magassága pedig körülbelül 5 cm.

Mivel az Apple mostanáig elsősorban a drágább termékek piacát célozta meg, az utóbbi hónapokban sokan kételkedtek az olcsó készülékekről szóló hírek valódiságában. Phil Schiller, a cég globális marketing-igazgatója elmondta, mostanra elérkezettnek látták az időt arra, hogy szélesebb vásárlórétegekhez is eljussanak termékeikkel, mivel márkaneveik elismertsége ma jóval magasabb, mint bármikor az utóbbi években. Steve Jobs szerint az iPod készülékek ma a piac 65%-át uralják. A személyi számítógépek piacán az Apple Macintosh termékeivel jelenleg mintegy 5%-os részesedést tudhat magáénak.
Kulcsszavak: Apple Mac iPod

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55