Ma kerül forgalomba Európában a Windows Media Player nélküli verziója

Milkovits Gábor, 2005. január 19. 15:36
Armin Cremerius-Günther, a Microsoft németországi kirendeltségének képviselője bejelentette, hogy január 19-én kerül piacra Európában a Windows XP operációs rendszer Media Player nélküli változata.
Cremerius-Günther elmondta, hogy a "Windows XP Reduced Media Edition" elnevezésű operációs rendszer gyakorlatilag megegyezik a már forgalomban lévő verzióval, kivéve persze a hiányzó médialejátszó funkciót. Sőt, az új termék ára is azonos lesz a Media Player szoftverrel ellátott változatéval, annak ellenére, hogy még egy egyszerű CD lejátszását sem támogatja, csak akkor, ha a felhasználók arra alkalmas egyéb szoftvert vagy szoftvereket telepítenek számítógépükre. Ez természetesen igaz gyakorlatilag az összes multimédiás alkalmazásra, így a mozgóképes vagy az mp3 formátumú zenei fájlokra is.

Az Európai Bizottság tavalyi döntésével, monopolhelyzet kihasználására hivatkozva, 497 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra, továbbá a Windows operációs rendszer Media Player médialejátszó szoftver nélküli változatának forgalmazására kötelezte a céget. Decemberben az EU elsőfokú bírósága helybenhagyta a Bizottság határozatát, illetve elutasította a Microsoftnak a szankciók elhalasztására tett kérelmét.

Cremerius-Günther szerint a csökkentett funkciójú Windows nem lesz túlságosan népszerű a fogyasztók körében, ami a teljes verzióéval azonos ár miatt tényleg eléggé valószínűnek látszik. A sokszor ingyenesen vagy viszonylag olcsón hozzáférhető médialejátszó és -kezelő szoftverek népszerűsége miatt ugyanakkor elképzelhető, hogy azok között, akik nem preferálják a Windows Media Playert, lesznek olyanok, akik mégis ezt választják majd.
Kulcsszavak: Windows XP Windows

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59