A legújabb informatikai óvintézkedések és technikák

LNX Security Szeminárium 2005

forrás Prim Online, 2005. február 15. 18:01
Az üzemeltetés folytonosságának érdekében a legtöbb cég az informatikai biztonság megteremtését tartja az egyik legfontosabb és legsürgetőbb feladatának. Erre utal az IT-biztonsági beruházások egyre növekvő mértéke is. A hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő, immáron harmadik LNX Security Szeminárium e fejlesztések technológiai újdonságait mutatta be, kritikusan fontos rendszerek esettanulmányaival, élő bemutatókkal egybekötve.


Visszaélési törekvésekkel a világon mindenhol, minden választásnál és népszavazásnál számolni kell, mivel egyesek szerint „A hatalomért mindent!”. A demokratikus országokban törvényi és más jogszabályi garanciák védenek a visszaélések ellen. Így van ez nálunk is. Az informatikának ezekre a gondolatokra is figyelemmel kell a választásokat kiszolgálni. Legfontosabb elvei, melyeket szigorúan betart: az abszolút pontosság, korrektség, a nyilvánosság, a gyorsaság, a működés biztonsága, az illetéktelen hozzáférés kizárása – mondta el A népszavazás biztonsági kihívásai és tapasztalatai című előadásának bevezetőjében Farkas Lajos, a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának informatikai főtanácsadója.

Az informatika számára az országos választások 15-20 különböző alkalmazást érintenek, amelyeknek nagyobbik része integráltan működik. Az informatika számára is a csúcspontot a választás, népszavazás napja-estéje jelenti. Az informatika a választás napján napközben a részvételi adatokat gyűjti össze kétóránként, este gyors, nem hivatalos eredményeket hoz nyilvánosságra, másnap hivatalos eredmények megállapításában segédkezik a választási bizottságoknak.

A szavazatösszesítés során számos kihívással kell szembenézni. Ki kell zárni a belső támadásokat, ki kell szűrni az adatbeviteli hibákat, fel kell készülni az esetlegesen felmerülő szoftver-, vagy műszaki hibákra az átvitelben és a feldolgozó eszközökön, illetve meg kell akadályozni a külső hamisítási, megzavarási szándékkal jelentkező beavatkozási kísérleteket.

A tájékoztatás kiemelkedően fontos feladat. A közszolgálati televíziókat on-line módon kell ellátni a legfrissebb eredményadatokkal, és a www.valasztas.hu címen az Interneten is közzé kell tenni azokat. A tájékoztatás az interfészünk a nyílt világhoz, így a tájékoztatásban kihívás minden, ami a feldolgozó rendszerben és az Interneten előfordulhat.

Farkas Lajos kiemelte, a jövő az elektronikus szavazásé, amelynek formáihoz – legyen az internetes szavazás; a szavazókörben elhelyezett touch screen-es szavazógép alkalmazása; vagy szavazólappal történő szavazás, scanner-es urnával – a biztonság szintén elengedhetetlen tényező.

A hivatal működéséhez elengedhetetlen az országos informatikai rendszer megbízható működése, ami csak magasan képzett informatikus és információ-biztonsági szakemberekkel oldható meg. A hivatal eredményeit megalapozza az államigazgatásban úttörőként alkalmazott informatikai outsourcing; az országos választások és népszavazások során is sikeresen alkalmazza az erőforrás kihelyezés technikáját. Ez lehetővé teszi, hogy a hivatal alaptevékenységeire koncentráljon, miközben a felmerülő informatikai feladatok megfelelő színvonalon, és költséghatékonyan teljesülnek.
Kulcsszavak: security szeminárium LNX

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14