Fénytávközlés: Negyedik Magyar WDM Workshop

Kovács Attila, 2005. március 1. 18:36
Több mint száz résztvevővel, március 1-én, a Matáv – a HTE, valamint a BME két tanszékének hathatós közreműködésével - Budapesten, a Tölösi központban rendezte meg a Negyedik Magyar WDM Workshop nevű konferenciát.
Bevezetőjében Koós Attila, a Matáv-PKI igazdatója hangsúlyozta, hogy a hullámhossz-osztású (WDM) rendszerek az elmúlt évtized alatt a távközlő hálózatok alapelemeivé váltak. A bevált technológia azonban a fizikai kutatások eredményeire támaszkodva rohamosan fejlődik. „A világ a tisztán fotonikai megoldások felé halad e téren”—mondta Koós, aki egy legfrissebb nemzetközi fizikai eredmény (fizikusoknak kísérletileg sikerült 1-2 msec-ig a fényt „megállítani”) alapján azt is állította, hogy a kereskedelmi megoldású „fénytárolókkal” egy-két éven belül megoldódhat a fénytávközlésben a kapcsoló elemek problémája.

A meghívott előadók beszámoltak a fejlődési trendekről, technológiai megoldásokról és új hálózati alkalmazásokról. A konferencia tematikája nem korlátozódott a szűkebb értelembe vett WDM technológiára, hanem a fénytávközlés legújabb korszakát meghatározó IP/optikai integrációra és a fotonika távközlési vonatkozású eredményeire is kitért. Az angol nyelvű konferencián elsősorban olyan távközlési és informatikai szakemberek, vezetők vettek részt, akik munkájuk során kapcsolódnak a fényvezetős információátvitel valamilyen formájához. Összesen 15 előadás hangzott el négy tematikus blokkban: optikai hálózati trendek (4 előadás), hálózati megoldások (3), transzport rendszerek és hálózatok (4), magyar kutatási eredmények (4).

Lajtha György (Matáv-PKI), a szervező bizottság tagja kiemelte, a négy rendezvény tapasztalatai alapján ezeknek a hazai WDM workshopoknak a fejlődése leginkább abban érzékelhető, hogy az idei eseményre jelentkezett nyolc külföldi előadó mindegyike saját költségén vett részt a konferencián.

A programból kiemelhető Berceli Tibor és munkatársainak (BME) „Radio over Fibre Systems” című, új megközelítéseket és új EU-s projekteket (FRANS—Fiber Radio Networks and Services; LABELS – Lightwave Architectures for the Processing Electronic Signals; GANDALF – Gbit/s Access Network using remote Delivery Optical Feeder for Heterogeneous Broadband Wirwless and Wireline Nodes) taglaló előadása.

Kulcsszavak: konferencia távközlés

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50