Az ÁTI DEPO a Sunbooks új logisztikai partnere

forrás Prim Online, 2005. március 2. 16:24
Magyarország egyetlen internetes könyvdisztribúciós cége, a Sunbooks 2005. április 4-től új logisztikai szolgáltatóval dolgozik tovább.
A Sunbooks növekvő piaci részesedése, a hazai könyvpiac fejlődése és belső szerkezeti átalakulása indokolja a logisztikai háttérszolgáltatások kapacitásának és szolgáltatási palettájának kiszélesítését.

A Sunbooks 2000. augusztus elsején indította el könyvpiaci elektronikus piacterét az interneten. A kifejezetten "business-to-business" elveken alapuló vállalkozás az elmúlt közel 5 évben jelentős utat járt be. Jelenleg több mint 1800 kiadó könyveit és egyéb termékeit kínálja, mintegy 4000 kereskedelmi partnerének az interneten. A cég a 2004-es üzleti évben fogyasztói áron számolva több mint 5 milliárd Forint értékű árut szállított ki partnerei megrendelésére, ezzel a könyvpiac általa megcélzott szegmensének mintegy 13%-át tudhatja magáénak. A kezdetben a Novotrade Rt. 100%-os tulajdonában álló vállalat 2002. óta egy angol szakmai befektető, a Clearing House Ltd. többségi tulajdonában van.

A Sunbooks menedzsmentje a 2005-ös évben - az elmúlt évhez hasonlóan - a forgalom megduplázódását tervezi. A dinamikus forgalomnövekedés, a piaci részesedés növekedése és az esetlegesen új termékcsoportok tervezett bevezetése indokolta, hogy disztribúciós szolgáltatásait bővítse, illetve az új kihívásokhoz igazítsa. A fentiek, illetve a jelenlegi logisztikai partnerrel, a Magyar Posta Rt-vel ez év augusztusában lejáró szerződése miatt 2004 nyarán a cég vezetése kétfordulós, zártkörű meghívásos pályázatot indított, amelyre belső előminősítés után hét hazai és külföldi logisztikai vállalkozást hívott meg, többek között a Magyar Posta Rt-t is.

"Minden pályázóval szemben egységes követelményrendszert támasztottunk. A jelenlegi árstruktúra megtartása mellett a legfontosabb tényező volt a szolgáltatások rugalmas bővíthetősége és azok minél magasabb fokú minősége. A pályázat eredményeképpen a nyertes céggel hosszú távú szerződést kívántunk kötni, így kiemelt szempont volt számunkra, hogy a leendő partnercég a szerződés ideje alatt képes legyen megfelelni a piac és a Sunbooks folyamatos növekedéséből adódó újabb és újabb kihívásoknak" - mondta Kunovits Jenő, a Sunbooks logisztikai feladataiért is felelős stratégiai vezérigazgató-helyettese.

A pályázat eredményeképpen a Sunbooks a Magyarországon 300 000 m2-es raktárbázis hálózattal rendelkező ÁTI DEPO Rt-t választotta, mert a logisztikai vállalkozás széles körű szolgáltatásokat ajánlott és magas fokú minőségi garanciát vállalt. A nyertes pályázóval hétéves szerződést kötött a Sunbooks, amelyet automatikusan meghosszabbíthatnak a felek. A szerződés aláírásával a hazai könyvpiac eddigi legnagyobb volumenű disztribúciós megállapodása jött létre. A Sunbooks az így "megnövekedett" logisztikai kapacitásával egyrészt képes lesz a teljes magyarországi könyvpiac disztribúciós kiszolgálására, másrészt néhány olyan új, értéknövelő logisztikai szolgáltatást is be fog vezetni, amelyekre eddig nem volt lehetősége.

"Az ÁTI DEPO számára az e-kereskedelem fejlődésével és rohamos térhódításával egyre fontosabbá válik a B2B üzletek logisztikai hátterének kidolgozása és üzemeltetése. A Sunbooks-szal kötött szerződésünk ötvözi az internetes kereskedelemhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokat és a korábban a könyv-logisztika terén szerzett tapasztalatainkat. A jelenlegi és a várhatóan fokozatosan bővülő tárolási, csomagolási és elosztási feladatok megoldására a szigetszentmiklósi központi áruelosztó bázisunk kiváló lehetőséget nyújt" - mondta el Csonka Endre, az ÁTI DEPO Rt. vezérigazgatója.

A Sunbooks a jelenleg a Magyar Posta Rt. által Budaörsön üzemeltett raktárban tárolt könyveket költözteti át az ÁTI DEPO szigetszentmiklósi telepére, ahol a jelenlegi igények kiszolgálására 4500 négyzetméter alapterületű, 8 méter magas és fél területen galériázott raktárbázis áll a Sunbooks rendelkezésére, mely rugalmasan bővíthető. A jelenlegi raktárból történő átköltözés és a logisztikai szolgáltatás átadása előreláthatólag 2005. áprilisában kezdődik meg, és előreláthatólag 2-4 hónapot vesz igénybe. Az átállás időszaka alatt a Sunbooks változatlan minőségben és feltételekkel szolgálja ki partnereit.

"Az ÁTI DEPO Rt-vel kötött szerződésünk lehetővé teszi, hogy számos új szolgáltatást nyújtsunk a hazai könyvpiacon. Ezekre eddig is lett volna piaci igény, csak nem volt meg a megfelelő logisztikai háttér a bevezetésükhöz. Tavasztól viszont már fel tudjuk kínálni a kiadóknak versenyképes áron az úgynevezett háttértárolást. Így fizikailag egy helyen fogják tudni tárolni a mi elektronikus értékesítési rendszerünk, illetve más piaci csatornák számára szánt könyveiket. Ez a rendszer a kiadók számára hatékonyabb készletezést és gazdaságosabb működést biztosít. Ami iparági szinten hosszabb távon nagyon sok szeparált, kis hatékonyságú logisztikai sziget megszűnését, illetve összességben nagyon jelentős mennyiségű árumozgatás, szállítás megtakarítását eredményezheti. Az új informatikai és logisztikai fejlesztéseknek köszönhetően képesek leszünk teljes mértékben automatizált megoldást nyújtani, a vásárló megrendelésétől a kiszállításig, a saját klubrendszert működtető piaci szereplők, illetve internetes áruházak részére is. A Sunbooks célja továbbra is az, hogy a lehető legszélesebb körű disztribúciós szolgáltatást a legmagasabb minőségben nyújtsa a teljes hazai könyvpiac részére" - mondta Rényi Gábor, a Sunbooks vezérigazgatója.
Kulcsszavak: Sunbooks könyv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50