Noteszgépek új ExpressCard PC-kártyával

Milkovits Gábor, 2005. március 12. 18:28
A Nemzetközi PC-memóriakártya Szövetség (PCMCIA) olyan új noteszgépeket mutat be standján a CeBIT technológiai kiállításon, amelyek az új ExpressCard PC-kártyával vannak fölszerelve.
A Hannoverben bemutatásra kerülő Fujitsu-Siemens, IBM és Toshiba noteszgépek az újfajta, a PCMCIA által már bejegyeztetett ExpressCard szabványt képviselő PC-kártyákkal kompatibilisek, és így a régebbi készülékeknél nagyobb periferiális sávszélességre, illetve gyorsabb adatátvitelre képesek. Az ExpressCard szabvány a PCI Express és az USB 2.0 technológiák előnyeit használja fel arra, hogy elődeinél jóval szélesebb sávú, gyorsabb és sokrétűbb perifériakezelő tulajdonságokkal ruházza föl a PC-ket, legyen szó akár tv-tunerekről, Bluetooth adapterekről, vagy éppen flashmemória-kártyákról.

Az ExpressCard modulok kisebbek, mindössze 34 mm szélesek, szemben a hagyományos PC-kártyák 54 mm-ével. A kisebb méret egyúttal alacsonyabb energiafogyasztást, illetve redukált gyártási költségeket jelent. Néhány speciális ExpressCard termék esetében megtartják az 54 mm-es dimenziót – ezek többek között olyan kiegészítőket tartalmazhatnak, mint például a mágneskártya-olvasó, a CompactFlash adapter, vagy éppen egy miniatűr merevlemez. Tekintettel a rengeteg még forgalomban lévő hagyományos PC-kártyára, a legtöbb a PCMCIA CeBIT standján bemutatott noteszgépbe, például az IBM ThinkPad T43-ba, vagy a Toshiba Tecra S2-be mindkét szabvány kártya beilleszthető. A memóriakártya-szabványok kidolgozásával foglalkozó non-profit szervezet egy a korábbinál hosszabb és kiterjedtebb programot vezet az ExpressCard kártyák kompatibilitásának tesztelésére annak érdekében, hogy elkerüljék a PC-kártyákat korábban sújtó problémákat.

Kulcsszavak: notebook PCMCIA CeBIT 2005

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55