Befejeződött Magyarország legnagyobb 2005-ös online adatfelvétele

Már 50 ezer aktív tagja van az NRC NetPanel.hu rendszerének

forrás Prim Online, 2005. március 29. 12:20
Múlt héten befejeződött Magyarország legnagyobb online látogatói médiakutatásának 2005-ös adatfelvétele. A Visitor Media Research-t (VMR) az NRC Piackutató és a TNS ismétli meg évről évre, a kutatás az internetezők média-használati magatartását, reklám-attitűdjét és vásárlási szokásait vizsgálja, segítve ezzel a hazai médiatervezők és hirdetők munkáját. Az idei, négyhetes adatfelvétel során a kutatócégek lehetőséget adtak az internetezőknek, hogy jelentkezzenek az NRC online paneljébe – a NetPanel.hu-ba – melynek tagjai vállalják, hogy rendszeresen részt vesznek különböző felmérésekben. Az ajánlatot több mint 20 ezer internetező fogadta el, a NetPanel.hu így már több mint 50 ezer tagot számlál. Az NRC ügyvezetője, Klenovszki János szerint egy ilyen taglétszámú panelre új piackutatási szolgáltatások sorozatát lehet felépíteni, így Magyarországon siker-üzletággá válhat az online piackutatás.
A gyors és megbízható online piackutatások alapja az úgynevezett online panel. Panelnek olyan válaszadói közösségeket nevezünk, melyek tagjai vállalták, hogy a panelt létrehozó piackutató felméréseiben rendszeresen részt vesznek. Az online panelek általában egy közösségi weboldalon keresztül működnek, ahova a tagok felhasználói név és jelszó segítségével léphetnek be.

A kutatócégek számára egy panel felépítése és karbantartása hatalmas értéket jelent, hiszen csak egy online panel segítségével lehet reprezentatív online kutatásokat készíteni, illetve elérni olyan speciális célcsoportokat, akik hagyományos adatfelvételi módszerekkel szinte elérhetetlenek. Magyarország legnagyobb és legrégebbi online panelje a NetPanel.hu (www.netpanel.hu), melyet 2000-ben alapított az NRC Piackutató Kft.. A NetPanel.hu mára több mint 50 cégnek nyújt online és hagyományos kutatásokhoz válaszadókat, akik rendszeresen válaszolnak az elektronikus kereskedelemmel, banki szolgáltatásokkal, utazási szokásokkal, e-kormányzattal, online szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdésekre, segítve ezáltal a magyarországi internet fejlődését.

Gyors és reprezentatív


Az elmúlt hónapban, a VMR kapcsán 20 ezer új internetező regisztrált az NRC NetPanel.hu rendszerébe, így az már több mint 50 ezer tagot számlál. Klenovszki János, az NRC ügyvezetője szerint egy ilyen létszámú panelre új piackutatási szolgáltatások sorozatát lehet felépíteni, így Magyarországon siker-üzletággá válhat az online piackutatás. Mindez annak is köszönhető, hogy ez a panelnagyság lehetővé teszi az internetezőkre reprezentatív online kutatások gyors elvégzését. A NetPanel.hu válaszadói közösségében ugyanis kellő számban megtalálható az internet-felhasználók összes csoportja. A NetPanel.hu segítségével végzett kutatások így hiteles és megbízható adatokat nyújtanak a magyar internetezők véleményeiről, attitűdjeiről, vagy a reklámokkal kapcsolatos beállítódásairól.

A szakember hozzátette, hogy egy ilyen nagyságú panelen a reprezentatív piackutatások sokkal gyorsabban bonyolíthatók le, mint más adatfelvételi módszerekkel. Ez annak köszönhető, hogy adott esetben a megfelelő mintanagyságnál jóval több internetezőnek is ki lehet küldeni a kérdőív kitöltésére felhívó e-mailt, így biztosítható, hogy a megrendelő rövid időn belül választ kapjon kérdéseire.

Miért lesz valaki paneltag?

Kurucz Imre, az NRC kutatási igazgatója kiemelte, hogy az NRC piackutatási adatai szerint az online kérdőíveket kitöltők 58%-át motiválja a nyeremény lehetősége, hiszen a kutatásokhoz minden esetben kapcsolódik nyereménysorsolás, és a panelkutatások legérdekesebb eredményei mellett a nyertesek névsora is állandóan megtekinthető a www.netpanel.hu weboldalon.

A nyeremény lehetősége mellett azonban más okok is fontos szerepet játszanak abban, hogy sokan töltik ki az online kérdőíveket. Az adatok szerint minden második válaszadót motiválja, hogy elmondhatja véleményét, a NetPanel.hu tagok egynegyede pedig azt reméli, hogy a felmérésekben való részvétele javíthatja az internet nyújtotta szolgáltatások minőségét. Ez nem is alaptalan, hiszen az online kutatásokat a megrendelők rendszeresen használják reklámkampányok tesztelésére, internetes szolgáltatások életképességének vizsgálatára, így a NetPanel.hu tagok válaszaikkal valóban alakítják az internet arculatát.

Kulcsszavak: NRC média

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50