Egy perc alatt feltölthető akku a Toshibától

Milkovits Gábor, 2005. március 29. 20:55
A Toshiba egy olyan új lítium-ion akkumulátor prototípust mutatott be, amely 60 másodperc alatt 80%-ig, további pár perc alatt pedig teljesen feltölthető.
Ez az eredmény jelentősen gyorsabb a jelenleg forgalomban lévő termékek által produkáltnál: a legtöbb Li-ion akkumulátor 80%-os feltöltéséhez ugyanis 1-4 órára, a teljes töltéshez pedig ennél is hosszabb időre van szükség. A gyártó szerint az új eszköz emellett tartósabb is: a teszteredmények alapján ezer töltés után kapacitása alig 1 százalékot csökken. Az akkumulátor mínusz 40 Celsius fokon is képes 80%-os teljesítménnyel működni, míg plusz 45 fokos hőmérsékleten és afölött tartóssága kezd némileg csökkenni.

A Toshiba illetékesei elmondták, hogy a kitűnő eredményeket az általuk alkalmazott nanotechnológia segítségével sikerült elérniük; a szóban forgó nanorészecskék ugyanis rendkívül gyorsan képesek nagy mennyiségű lítium-ion elnyelésére és tárolására, gyakorlatilag zéró energiaveszteséggel az elektródáknál. Az új technológiájú akkumulátorok jövőre kerülnek majd forgalomba, először ipari jellegű, illetve gépkocsikkal kapcsolatos alkalmazásban. A prototípus 600 mAh telep 6,2 x 3,5 x 0,4 cm-es méretei ugyanakkor egyértelműen azt sugallják, hogy az eszköz a mobilkészülékekben való használat szem előtt tartásával lett kifejlesztve.

Kulcsszavak: akkumulátor Toshiba

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59