Kétrétegű DVD-RW lemez a JVC-től

Milkovits Gábor, 2005. április 4. 21:18
A JVC bemutatta a világ első egy oldalán kétrétegű, újraírható DVD-RW optikai lemezét, amely így 8,5 GB tárolására képes.
A különféle formátumok miatt meglehetősen kaotikus állapotokat mutató DVD-piacon két fő formátumként a DVD+R(W) és a DVD-R(W) verseng, jelenleg meglehetősen kiegyenlített küzdelmet vívva egymással. Ami az újraírható (RW) szegmenst illeti, a PC DVD-írók javarésze mindkettőt támogatja, míg az asztali készülékek esetében az arány 65/51% az –RW javára (eszerint 16% +-RW). A DVD+ tábor a CeBIT-en jelentette be a kétrétegű DVD+RW termékekre vonatkozó terveit, ám menetrendet egyelőre nem közöltek. A +RW formátum egyébként rendelkezik azzal az előnnyel, hogy az ilyen DVD lemez még az adatstruktúra véglegesítése előtt lejátszható.

A JVC kétrétegű DVD-RW DL lemezénél egy olyan összekapcsoló köztes réteget alkalmaztak, amely lehetővé teszi a lemezek hagyományos gyártási technológiával történő előállítását, ezáltal olcsóbbá téve a terméket. A felső réteg esetében egy szuper-érzékeny, a JVC által „N-Strategy”-nek keresztelt médiumot alkalmaznak, amely jelentősen megnöveli a letörlés és újraírás lehetőségét. A réteg a felvételhez és lejátszáshoz elegendő mennyiségű 650 nm-es lézert enged át az alsó, szabvány DVD-RW médiumként működő réteghez, ugyanakkor azonban elnyel annyit, hogy maga is írható és olvasható legyen. Az első termékek megjelenésének időpontja a konkurens DVD+RW kétrétegű lemezekhez hasonlóan egyelőre ismeretlen. A JVC-nek egyébként az üzleti forgalmazás előtt még el is kell fogadtatnia szabványként a DVD-RW DL specifikációt az illetékes DVD Forum-mal.

Kulcsszavak: DVD-RW JVC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14