Sarbanes - Oxley projektek LANDesk segítséggel

forrás Prim Online, 2005. április 6. 11:08
A Sarbanes – Oxley törvényt (SOX) az Egyesült Államok törvényhozása 2002-ben, az elhíresült könyvelési és pénzügyi jelentési botrányok miatt ld. WorldCom, Enron, stb., léptette életbe azzal a céllal, hogy a befektetőket hatékonyabban védjék a vállalati beszámolók hitelességének és megbízhatóságának fokozása által. A törvény érint minden olyan vállalatot (ezek leány- és társvállalatait), melyek részvényeivel az Egyesült Államok tőzsdéin kereskednek, valamint az ezeket a vállalatokat auditáló könyvvizsgáló cégeket is. Így Magyarországon is jelentős a SOX által érintett vállalatok száma.
A törvény kimondja, hogy a vállalat első számú vezetője és pénzügyi vezetője személyesen felelős az elkészített pénzügyi jelentések pontosságáért és teljességéért, valamint azért, hogy az üzleti folyamatok, melyek alapján ezek a jelentések készülnek, átláthatóak, megbízhatóak és teljesek. Ellenkező esetben rendkívül súlyos büntetéseket helyez kilátásba.

Az elkészített pénzügyi jelentés azonban csak annyira pontos és teljes, amennyire az adatokat szolgáltató infrastruktúra működése pontos és teljes. A SOX által megkövetelt kontrol és megfelelőség alapja a jól működő informatikai infrastruktúra. A legtöbb vállalatnál az IT szolgáltatja és kezeli azt az információs infrastruktúrát, amely a pénzügyi adatok feldolgozásáért, automatikus továbbításáért és igény szerinti riportálásáért felelős, azaz pontosan azért, ami a SOX audiok és megfelelőség alapját jelenti. Ezen a ponton kap rendkívüli fontosságot az információ-biztonság, valamint a hozzáférési jogosultságok kezelése is, melyek a pénzügyi adatok és folyamatok integritását szolgálják.

Azaz egy vállalat SOX megfelelősége, de legyen szó bármilyen más pénzügyi jelentéskészítésről, meghatározó mértékben az informatikai igazgató és az informatikai kiszolgáló személyzet munkáján nyugszik.

A LANDesk Software megoldásai,

· LANDesk Management Suite,
· LANDesk Security Suite,
· LANDesk Asset Manager,
· LANDesk Inventory Manager

azokat az alapvető eszközöket nyújtják az IT számára, amelyek szükségek a magasabb szintű, automatizált kontrol megteremtéséhez és biztosítják, hogy segítségükkel mindenkor megbízhatóan és rugalmasan alkalmazkodhatunk a gyorsan változó szabályozási feltételekhez. A LANDesk megoldásai a SOX megfelelőség alábbi fontos területein biztosítanak hatékony segítséget:

Megteremtik a lehetőségét az azonnali és teljes szoftver és hardver leltárnak.
A vállalatok számára általánosan kihívást jelent egy ilyen kimutatás elkészítése. A LANDesk megoldásaival néhány óra alatt elkészíthető egy ilyen vállalati riport! Ezen túlmenően lehetőségünk van nem csak az IT eszközök, hanem bármilyen más eszköz és a kapcsolódó szerződések (pl. karbantartási szerződések) nyilvántartására és életciklusának nyomon követésére is. Ezáltal az IT bármikor képes azonnal pontos és hiteles adatokat szolgáltatni a vállalati eszközállomány, pénzügyi jelentésekhez szükséges aktuális állapotáról.

Olyan rugalmasan fejleszthető biztonságos alapot képeznek, melynek segítségével a vállalati belső folyamatok és pénzügyi adatok feletti kontrol mindenkor hatékonyan fenntartható. Az informatikai infrastruktúra feletti teljes ellenőrzés révén az IT képessé válik, hogy biztosítsa a kontroling számára a vállalati szintű folyamatok és adatok mindenkori elérhetőségét, pontosságát és legfőképp biztonságát.

Gyorsan definiálhatók olyan standard eljárások, nyilvántartó és nyomkövető alkalmazások, melyek segítségével biztosítható az érintett vállalati folyamatok állandósága. Ilyen lehet, pl. az Asset Manager által biztosított webform alapú eszköz életciklus követés, melyből kiderül az eszköz aktuális állapota, valamint, hogy ki, mikor, milyen módosítást hajtott végre az eszközzel kapcsolatban. Nem mellékes szempont, hogy mindezt egy bárhonnan elérhető biztonságos kezelőfelületen és folyamatosan frissülő központi adatbázis segítségével tehetjük meg.

A LANDesk megoldásai lehetővé teszik az informatikai személyzet számára, hogy minimális költséggel, a meglévő rendszerre és folyamatokra történő jelentős ráhatás nélkül, vezessék be és kezeljék mindazokat a szoftver és szükséges hardver eszközöket, melyet a SOX előírásai megkívánnak. Automatikussá tehető eljárások segítenek:

· a szoftveres alkalmazások telepítésében és kezelésében,
· az informatikai eszközpark nyomon követésében és kezelésében,
· minden változtatás monitorozásában, szükség esetén azonnali riasztással,
· a rendszerbiztonság fokozásában, aktív konfigurációs és patch menedzsment által,
· a rendszer rendelkezésre állásának biztosításában, az automatikus alkalmazásjavítás és aktív, valós idejű performancia és állapot menedzsment révén.

Egy vállalat SOX megfelelősségének biztosításához mindenképpen az első számú vezető, pénzügyi igazgató és informatikai igazgató olyan együttes munkájára van szükség, amely a speciális elvárásoknak megfelelő, következetes rendszert teremt. Egyedülálló, „varázs” megoldás, ami mindent megold, nem létezik! Egy erős és biztonságos informatikai háttér, azonban hatékony segítséget nyújt a magasabb szintű kontrol megteremtéséhez, a belső és külső SOX auditok lefolytatásához.

A LANDesk megoldásai lehetővé teszik az IT személyzet számára, hogy megteremtse ezt az erős és biztonságos informatikai alapot. Azáltal, hogy a vállalat pénzügyi helyzetére vonatkozó adatok mindenkor pontosan, biztonságosan megfelelő jogosultság kezelés mellett elérhetők, az IT osztály a lehető leghatékonyabban járul hozzá a SOX megfelelőség kialakításához.

Kulcsszavak: pénzügy LANDesk

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50