Apple Mac Tiger április 29-től

Milkovits Gábor, 2005. április 13. 12:08
Az Apple bejelentette, hogy április 29-én kiadja Mac OS X operációs rendszerének legújabb, 10.4-es, „Tiger” elnevezésű verzióját.
Az Apple szerint a Tiger több mint 200 új funkcióval rendelkezik, köztük a „Spotlight” alkalmazással, amely gyorskeresést végez a számítógép merevlemezén, az „iChat” elnevezésű azonnali üzenetküldő program új, többszereplős audio- és videokonferenciát támogató változatával, illetve a „Dashboard” online megoldással, amelynek révén olyan hasznos információk érhetők el közvetlen módon, mint például az időjárás-előrejelzés vagy a valutaárfolyamok. Steve Jobs Apple-vezérigazgató meglehetősen magabiztosan nyilatkozott az új Mac szoftverről, a valaha létrehozott leginnovatívabb és legbiztonságosabb operációs rendszernek nevezve azt. Szerinte a Spotlight és a Dashboard alkalmazások alapvetően fogják megváltoztatni a felhasználói szokásokat, és ennek hatására minden versenytársuk igyekszik majd az ő nyomdokaikon haladni.

A Mac OS X Tiger asztali számítógépes verziója egy felhasználónak 129, maximálisan öt számítógépre telepíthető családi csomagban pedig 199 dollárba kerül majd. Az Apple egy Tiger-iLife-iWork csomagot is forgalomba kíván hozni 249 dolláros áron, ami körülbelül 50 dollárral olcsóbb, mint az alkalmazások külön-külön történő megvásárlása. Az operációs rendszer futtatásához a minimális hardver-követelmény 256 MB memória, G5, G4, vagy G3 processzor, illetve beépített FireWire alkalmazás.

Az asztali verzióval egy időben kiadják a rendszer Unix-alapú szerverekre tervezett változatát is, amely támogatja a 64-bites processzorokat és grid szoftverrel, Web log programmal, illetve az iChat szerverváltozatával is el van látva. A minimálisan 4 GB merevlemezes tárhelyet igénylő szoftver 10 klienshez való licenccel 499, korlátlan számú klienshez pedig 999 dollárba fog kerülni.

Kulcsszavak: opsys Mac Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50