A Sony Ericsson és a Samsung profitja kevesebb mint a felére csökkent

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 18. 09:10
A japán-svéd Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó vegyes vállalat adózott eredménye az első negyedévben 61 százalékkal 32 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 82 millió euróhoz képest.
Az első negyedévben 9,4 millió készüléket szállítottak ki, 7 százalékkal többet az egy évvel korábbi 8,8 milliónál, de az elemzők 10,8 millióra számítottak. A forgalom 4 százalékkal 1,289 milliárd euróra csökkent 1,34 milliárdhoz képest, jelentették a cégnél pénteken. Az elemzők átlagosan 1,6 milliárd eurós forgalmat vártak. Az adó előtti eredmény 70 millió euróra csökkent 97 millióhoz képest. Az elemzők 111 millió eurót vártak. A nagyságra hatodik mobilkészülék-gyártót a világon, a Sony Ericssont 2001-ben alapították az Ericsson távközlésiberendezés-gyártó és a Sony szórakoztatóelektronikai vállalat addig gyengélkedő mobilkészülék-gyártó részlegének összevonásából.

A tavalyi negyedik negyedben a Sony Ericsson 12,6 millió készüléket szállított ki, többet a 2003. utolsó negyedévi 8 milliónál, és az adózott eredményét is növelte, 140 millió euróra az egy évvel korábbi 46 millióhoz képest, de már akkor is elmaradt az elemzői várakozásoktól.

A Sony Ericsson helyzetének rosszabbodását az elemzők azzal magyarázták, hogy a cég termékpalettája "túlérett", és a mobiltelefonok ára amúgy is meredeken csökken a nagy verseny miatt a telített piacon. Az év további részében azonban esély van a fellendülésre, mert a tervezett új termékek vonzók, mondták szakmai elemzők.

A Sony Ericsson gyártotta készülékek átlagos ára az első negyedévben 137 euróra csökkent a tavalyi első negyedévi 152 euróhoz képest.

A világ legnagyobb memórialapka-gyártója és harmadik számú mobiltelefon-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics pénteken 1,498 billió vonos (1,47 milliárd dollár) adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 52 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbinál, messze elmaradva az elemzők várta 2,03 billió vontól és a tavalyi utolsó negyedévi 1,83 billió vontól is. A tavalyi első negyedben 3,14 billió vonos rekord adózott eredményt ért el a dél-koreai cég.

Az eredmény rosszabbodását a lapos képernyők és a memórialapkák áresésével, a mobiltelefon-részleg jövedelmezőségének csökkenésével és a hitelkártyarészleg veszteségével magyarázták.

A Samsung Electronicsnál arra számítanak, hogy a második negyedévben még keményebb lesz a verseny a mobiltelefon-piacon, az árak még csökkennek, így a profitrésre még nagyobb nyomás nehezül, mint az első negyedévben. Ennek ellenére az első negyedévi 24,5 millió darabos kiszállításra számítanak a második negyedben is.

Az első negyedévi kiszállítás jelentős növelése - az egy évvel korábbi 21,1 millióhoz képest - bevétel-növekedést eredményezett a mobiltelefonokból a Samsung Electronicsnál a tavalyi utolsó negyedhez képest, 4,84 billió vonra 4,32 billió vonról, de a bevétel így is elmaradt a tavalyi első negyedévi, 4,85 billió vonos rekordtól. Az üzletág üzemieredmény-rátája 17 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 26 százalékról, bár jobb volt a tavalyi negyedik negyedévi 3 százaléknál. Az egy évvel korábbihoz képest a Samsung Electronics készülékeinek átlagos ára is csökkent, de a tavalyi utolsó negyedévhez képest legalább emelkedést sikerült elérni: átlagosan 182 dollárra 170 dollárról.

A Samsung Electronics forgalma 13,8 billió vonra csökkent 14,4 billióhoz képest. A tavalyi utolsó negyedben 13,9 billió von volt az árbevétele.

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50