Egészségügyi-informatika: Csökken a sorban állás a szakrendelőkben

Rövidebb idő alatt készülnek el a laborleletek

forrás Prim Online, 2005. április 25. 12:02
Újabb hat budapesti járó- és fekvőbeteg intézményben vezették be a Meditcom egészségügyi-informatikai rendszerét 2005. első negyedévében, segítve ezzel a korszerűbb, EU-s normáknak megfelelő betegellátást. Az új rendszereknek köszönhetően jelentősen csökken majd a sorban állás a szakrendelőkben, pl. a laborleletek rövidebb idő alatt készülnek el, hatékonyabbá és rövidebbé válik a fekvőbeteg intézményben eltöltött betegidő és így az orvosoknak is több idejük marad a gyógyításra.
A Semmelweis Egyetem teljes labor rendszerének korszerűsítése során elsőként az Érsebészeti Klinikán, ezt követően pedig a Kútvölgyi Klinikán vezetik be a korszerű labor modult (egy konzorciális projekt keretein belül). Az újonnan bevezetett rendszer képes vezérelni a laborautomata berendezéseket és automatikusan fogadja az eredményeket. A vonalkódos minta azonosítással gyorsíthatók a munkafolyamatok és kiküszöbölhető a minták keveredése. A labor- és a független medikai rendszer összekapcsolásával pedig elektronikus úton továbbíthatók a laborbeutalók, és online módon küldhető vissza a szakrendelőkbe az eredmény is.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház teljes fekvőbeteg rendszerének kialakításával könnyebben kezelhető grafikus modul segíti majd a gyógyító munkát.

A Schöpf-Mérey Ágost Kórházban a most bevezetett új rendszernek köszönhetően a teljes betegellátás speciális grafikus rendszerben történik, jelentősen gyorsítva és egyszerűsítve az adminisztrációt, ezáltal több idő jut majd a tényleges gyógyító tevékenységre.

Szintén a Meditcom korszerű betegellátási rendszere működik a Ferencvárosi és hamarosan elindul az Óbuda-Békásmegyer Egészségügyi Szolgálat szakrendelőiben. A rendszerben a betegek az interneten keresztül, online módon kérhetnek előjegyzést a szakrendelésekre, majd a konkrét időpontra megérkezve - a banki ügyintézésben már jól megszokott - sorszámot kapnak, így a rendszer automatikusan hívja be a rendelésre őket. Ezenfelül a háziorvosok is beutalhatják ilyen módon a betegeket és az elkészült vizsgálati eredményekről sms-t küld a rendszer.

Az újonnan bevezetett rendszerek a betegeket arra ösztönzik, hogy tervezzék meg a szakrendelések igénybevételét, az orvosoknak jelentősen könnyítik és leegyszerűsítik az adminisztrációt elősegítve ezzel a hatékony és korszerű betegellátást.

Dr. Zsolnai Gábor, a Meditcom Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „2005-re közel 350 milliós árbevételt terveztünk a medikai rendszerek területén és további bevételeket az ágazati projektekből. Az első negyedév bíztató képet mutat hiszen számos sikeres, már bevezetett projekttel büszkélkedhetünk és az ezen időszakra tervezett árbevételeink is a terveknek megfelelően alakultak”.
Kulcsszavak: Meditcom egészségügy

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59