E-kereskedelmi kóstoló

Fekete Gizella, 2005. április 30. 13:20

A kkv-k versenyképesség-javításának s így felzárkózásának, valamint a tudás alapú gazdaság megteremtésének is unos-untalan emlegetett eszköze - az informatikai, infokommunikációs infrastruktúra kiépítésén túl - az üzletvitelt támogató programok, megoldások alkalmazása. A szóban forgó szektorban ehhez elsősorban két összetevő hiányzik: az informatikával támogatható üzletvitel kialakításának képessége, valamint az anyagi bázis - és a magasnak tartott tanácsadói díjak miatt itt ritkán vesznek igénybe segítséget. Hogy a tanácsadói költségek alacsonyak vagy magasak-e, ennek megítélése csak akkor reális, ha felmérhető, hogy igénybevételével mit nyer a cég rövidebb vagy hosszabb távon. S itt a kígyó saját farkába harap. Többek között ezt az ellentmondást volt hivatott feloldani az idén augusztusban záruló e-com projekt.

A GKM és az EU Phare előcsatlakozási alapja által három és fél millió euróval (mintegy kilencszázmillió forinttal) finanszírozott, "Az e-kereskedelem mint a kkv-fejlesztés eszköze", röviden e-com elnevezésű, tavaly tavasszal indított program többek között a kkv-k versenyképessé válásához, beruházásaik megtérüléséhez fontos tanácsadói szolgáltatások iránti igényt kívánta - a projekben való ingyenes részvétellel - gerjeszteni, illetve kiszolgálni. A program keretében eddig mintegy ezer kis- és középvállalkozás, egyéni vállalkozó számára nyílt lehetőség alap- és gyakorlati ismereteket szerezni az elektronikus kereskedelemről és az elektronikus üzletvitelről.

Tessék választani!

Az első körben, 2004 tavaszán - ahogy arról korábban már beszámoltunk - a pályázók közül 675 cég vett részt a megyeszékhelyeken tartott egynapos, az e-kereskedelem lehetőségeiről, illetve az e-com programról tájékoztató tanfolyamon. A tavaly április és október közötti időszakban a projekt jellegétől függően többféle lehetőség közül is választhattak a részvételt pályázat vagy regisztráció útján elnyerők. A kétnapos képzési-tervezési projektek 80 résztvevője egynapos képzést követően - CD-n kapott tananyag alapján - hat hét alatt maga készítette el stratégiai tervét, amelyet végül egynapos tréningen véglegesített a program lebonyolításában részt vevő szakértők segítségével. Másik lehetőségként háromnapos helyszíni tréningen 80 pályázó készíthetett saját telephelyén stratégiát, hozzáértőkre támaszkodva. Azonban a konkrét tanácsadási szolgáltatások iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. Ezek keretében a 371 jelentkező cég közül végül 218 kapott támogatást e-kereskedelmi stratégiája elkészítésén túl konkrét megoldások, például webáruház megvalósításához, üzleti folyamatainak átszervezéséhez vagy ezzel összefüggésben integrált ügyviteli rendszer bevezetéséhez.

A támogatott cégek többsége vidéki kft., illetve 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás. Cégformájukat tekintve 57 százalékuk kft., a fennmaradó hányadon pedig szinte egyenlő arányban osztoznak a bt.-k, szövetkezetek, rt.-k és egyéni vállalkozók.

Webre fel!

A program egyik fő elemeként 2004 októberében elindított e-com portál (www.kkvportal.hu) eddigi tapasztalatairól a program szakmai felügyeletét ellátó Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. (MVf Kht.) Hálózati Együttműködések Divízióját vezető Gurabi Attila elmondta, hogy a ma már minden érdeklődő előtt nyitva álló weboldalnak jelenleg naponta mintegy négyszáz látogatója van, de a regisztrált látogatók száma rövidesen hétszáz körüli lehet. A portált működtető háromfős stáb által naponta többször frissített híreken, információkon túl a site regisztrált tagjai projektmenedzsment-támogatást kapnak, de a weboldal az idehaza gyenge lábakon álló hálózati együttműködésnek is hasznos eszköze lehet.

A honlapon regisztráló kkv-k - azt üzleti eszközként használva - elhelyezhetik rajta termékeiket, szolgáltatásaikat bemutató weblapjaikat, ajánlatot kérhetnek egymástól, illetve rendeléseket is felvehetnek. Ezen túl az együttműködni kívánók - egyfajta közös irodát létrehozva - zárt csoportként dokumentumokat kezelhetnek, cserélhetnek, de akár saját vagy közös hírlevelet is kiadhatnak, s a közös pályázatírás lehetősége is adott. Az elektronikus aláírás egyelőre csak elvi lehetőség, a gyakorlati megvalósítás még várat magára.

A portálon regisztráció nélkül is elérhető a program során keletkezett minden oktatóanyag, így a kimaradt vállalkozások is bekapcsolódhatnak, hogy elsajátítsák az e-kereskedelemhez szükséges alapismereteket.

Az MVf Kht. által az e-com program augusztusi zárását követően is tovább működtetett site-on a kkv-ket érintő rendelkezéseken, szabályozásokon túl - különös tekintettel az uniós csatlakozással járó változásokra - pályázatkereső, valamint tanulmányok, felmérések, szektorspecifikus információk is találhatók.

Sikerízű

A projektben a végrehajtást végző konzorcium vezetőjeként részt vevő KPMG-től Székely Zoltán úgy véli, hogy a nagy érdeklődést a program csaknem teljes térítésmentességén túl annak átfogó volta magyarázza. Az e-com ugyanis lefedi az e-kereskedelem minden területét, s ebből maguk a résztvevők választják ki, hogy mely részterülethez kérnek segítséget. A szolgáltatások implementációjához kapcsolódó hardver- és szoftverköltségeket ugyan a cégeknek kell biztosítaniuk, de folyamodhatnak EU-támogatásért, valamint a GVOP idei, a tavalyiaknál sokkal kedvezőbb pályázatain akár 50 százalékos támogatást is elnyerhetnek.

Kulcsszavak: e-business kkv

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50