A Lenovo befejezte az IBM felvásárlását

forrás Prim Online, 2005. május 3. 10:45
A Lenovo és az IBM bejelentette, hogy lezárult az a folyamat, amelynek keretében a Lenovo felvásárolta az IBM személyi számítógépes részlegét, miáltal új nemzetközi versenytárs jött létre az informatikai ágazatban, amely egyben a világ harmadik legnagyobb vállalatát is jelenti a személyi számítógépek piacán.

Az ügylet feltételeinek megfelelően a Lenovo 1,25 milliárd USD-t fizetett az IBM-nek, amely körülbelül 650 millió USD összegű készpénzből és 600 millió USD Lenovo Group részvényből tevődik össze. A részvények értékét a 2004 decemberében történt bejelentést megelőző utolsó kereskedési nap záróára alapján határozták meg. Az IBM részesedése a Lenovoban a zárást követően 18,9 százalék. Ezenkívül a Lenovo megközelítőleg 500 millió USD összegű mérleg szerinti kötelezettséget vállal át az IBM-től.

Az IBM az értékesítéssel 1 milliárd USD összegű adózás előtti nyereséget könyvelhet el az ügyleten. Az eredmény közzétételére akkor kerül sor, amikor az IBM bejelenti a 2005. második negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit.

A felvásárlásról szóló egyértelmű megállapodás bejelentésére 2004. december 8-án került sor. A Lenovo részvényesei 2005. január 27-én hagyták jóvá a tranzakciót. Az ügylet lezárása a határozott megállapodás valamennyi kulcsfontosságú feltételének teljesülését jelenti.

A 2005. március 31-én bejelentett ügylet keretében a Lenovo jóváhagyta annak a megállapodásnak a feltételeit, amelynek célja, hogy a legnagyobb magántőke-befektető cégek, úgy mint a Texas Pacific csoport, a General Atlantic csoport és a Newbridge Capital Groupa, 350 millió USD értékben hajtsanak végre stratégiai beruházást a cégben. Az erre vonatkozó megállapodás értelmében a Lenovo 350 millió USD értékben bocsát ki átváltható, elsőbbségi részvényeket és a Lenovo rendes részvényeire átváltható, a tőzsdén nem jegyzett kezességvállalásokat. A Lenovo részvényeseinek a fenti beruházással kapcsolatban összehívott megbeszélésének tervezett időpontja 2005. május 13.

A Hong Kong-i tőzsde, a szabályozó hatóságok és a Lenovo részvényeseinek a jóváhagyásától függően az IBM végső árát körülbelül 800 millió USD készpénzre és 450 millió USD értékű Lenovo Group részvényre becsülik, amely, a jelenlegi javaslat szerint úgy valósulna meg, hogy a Lenovo visszavásárolja saját részvényeit az IBM-től.

A Lenovo vezetősége és igazgatósága


Az új Lenovo vezetősége a két cég erősségére összpontosítja figyelmét. Az ügylet lezárását követően Yang urat azonnali hatállyal a Lenovo elnökének nevezték ki, aki Liu Chuanzhit, a Lenovo alapítóját követi. Ő a testület nem végrehajtói igazgatójaként folytatja munkáját. Ward urat, aki az ügyletet megelőzően az IBM vezető alelnöke és az IBM Személyügyi Rendszerek csoportjának vezetője volt, azonnali hatállyal a Lenovo vezérigazgatójává és igazgatóságának elnökévé nevezték ki.

Az IBM Robert W. Moffat, Jr. és Henry Chow urakat bízta meg azzal, hogy a Lenovo igazgatóságában szavazati joggal nem rendelkező megfigyelőként foglaljanak helyet.

A magántőkével kapcsolatos ügylet lezárását követően három további, új igazgatósági tag fog csatlakozni a tanácshoz a stratégiai befektetők csoportjából.

Ezenkívül a Lenovo bejelentette, hogy Linan Zhut nem végrehajtó igazgatóvá nevezik ki. Ő Maochao Zenget váltja, aki lemondott igazgatósági tisztségéről.

Szinergiahatások és költségmegtakarítás

A Lenovo állítása szerint az ügylet a tervezetthez képest korábban zárult le, a zárást megelőző átállás és az integrációs tevékenységek zökkenőmentesen zajlottak. A Lenovo bízik benne, hogy az ügyfelek kiszolgálása és a termékek elérhetősége változatlan marad, és ezen a téren nem keletkeznek fennakadások.

A Lenovo számítógép eladásból származó összesített éves bevétele megközelítőleg 13 milliárd dollár lesz, és megközelítőleg 14 millió készüléket adnak el. „Azt tervezzük, hogy a mai naptól együttműködést valósítunk meg, azáltal, hogy kihasználjuk a Lenovo és a PCD vásárlói bázisainak, termékkínálataink és földrajzi lefedettségének kiegészítő jellegét, miközben felhasználjuk Lenovo igen fejlett operációs környezeteit” – nyilatkozta Ward úr.

A Lenovo a beszerzési és marketing költségek tekintetében számít együttműködésre, valamint az új piacbővítés és termékbevezetések, gyártásoptimalizálás és elosztási hálózat integráció eredményezte jelentős középtávú együttműködésekre. Az IBM és a Lenovo egy egyedülálló értékesítési és szolgáltatási szövetségben fog együtt dolgozni, ahol a Lenovo személyi számítógépei az IBM jelentős, világméretű forgalmazási és értékesítési hálózatán keresztül kerülnek eladásra. Az új Lenovo az IBM elsőbbségi PC-szállítója lesz, amely továbbra is végponttól végpontig integrált informatikai megoldások széles körét kínálja a nagyvállalatoknak és a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak. Az IBM az új Lenovo elsőbbségi szolgáltatója és finanszírozója lesz.

Átfogó tevékenység

A Lenovo fő székhelyei a következők: vétel New Yorkban, főtevékenység a kínai Bejingben és az észak-Karolinai Raleigh-ban, valamint világméretű értékesítési képviselet saját telephelyein, a Lenovo Üzlettársak és az IBM-mel való szövetségen keresztül. A vállalat több mint 19000 embert foglalkoztat világszerte. Kutatási és fejlesztési központok találhatók a kínai Bejingben, Shenzhenben, Xiamenben, Chengduban és Sanghajban, a japán Tokióban és az észak-Karolinai Raleighban.

A Lenovo elsődleges számítógépgyártó és összeszerelő üzemei a kínai Shenzhenben, Huiyangban, Bejingben és Sanghajban találhatók. A Lenovo mobiltelefon-összeszerelő üzeme a kínai Xiamenben található. További gyártó és forgalmazó üzemek találhatók az Egyesült Államokban, Mexikóban, Brazíliában, Skóciában, Magyarországon, Indiában, Malaysiában, Japánban és Ausztráliában. A Lenovo kiterjedt PC-forgalmazó hálózata megközelítőleg 4400 kiskereskedelmi üzletet foglal magába Kínában.

Kulcsszavak: +céginfo Lenovo IBM

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50