Félvezetőipar - felére lassult áprilisban a bővülés

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 31. 08:15
A félvezetőipar növekedése közel felére csökkent áprilisban az előző hónapban mért éves ütemhez képest: a mikrolapkák eladása, 18,15 milliárd dollár, 6,8 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál áprilisban, miután márciusban 12,8 százalékos volt a többlet az egy évvel azelőttihez képest.
Márciushoz képest áprilisban 1,2 százalékkal csökkent az értékesítés, derült ki a WSTS által vezetett, világméretű félvezetőipari statisztikából. A WSTS a világ vezető lapkapgyártóinak szövetsége, tagjainak forgalma a globális eladások 85 százaléka.

Tavaly a félvezetőgyártók forgalma új rekordra, 213 milliárd dollárra nőtt, de az év végén már érezhető keresletcsökkenés és olcsóbbodás volt az elektronikai feldolgozóipar termékeinek túlkínálata miatt.

Az elemzők többsége többé-kevésbé stagnáló világpiacot vár az idén a félvezetők számára. Az európai félvezetőipari szövetség (ESIA) előrejelzése szerint az ágazat az idén - a lassuló bővülés dacára - növekedhet kissé az év végéig. Az amerikai félvezetőipari szövetség (SIA) az év egészére kissé növekvő bevételt vár.

Európában áprilisban 3 százalékkal bővült a félvezetőipar forgalma tavaly áprilishoz képest a márciusi, 7,3 százalékos tizenkét havi ütem helyett. Ez így is meghaladja értékesítés emelkedését az Egyesült Államokban és Japánban, ahol 1 százalékos gyarapodást mértek az egy évvel korábbival összehasonlítva. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben a bevétel-növekedés 14,4 százalékos volt áprilisban tavaly áprilishoz képest, vagyis továbbra is magas szintű, bár a márciusban mért 22,4 százalékos tizenkét havi ütemhez képest ez is gyengébb volt.
Kulcsszavak: trend félvezető

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55