Nagyvállalati összefogás a hazai kkv-szektor támogatására

forrás Prim Online, 2005. június 4. 10:40

A Microsoft EU Grants Advisor pályázati tanácsadó program keretében konzorcium alakult a Microsoft, az Intel, a HP, a T-Online és a HVB Bank részvételével. A kezdeményezés célja az EU-támogatásokhoz való hozzájutás megkönnyítése a hazai kkv-szektor, valamint az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek számára.

A Microsoft Magyarország, az Intel Magyarország, a HP Magyarország, a T-Online Magyarország és a HVB Bank Hungary bejelentette, hogy konzorciumot alakított a Microsoft által meghirdetett EU pályázati tanácsadó (EU Grants Advisor - EUGA) program keretében, amelynek elsődleges célja a hazai kis- és középvállalati (kkv) szektor, valamint az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek technológiai fejlődésének elősegítése, a gazdaság versenyképességének növelése.

Az Európai Tanács 2000-ben fogalmazta meg a "lisszaboni agendát", amelynek fő célkitűzése, hogy 2010-re az Európai Unió a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő gazdaságává váljon. Az EUGA kezdeményezést a lisszaboni agendával összhangban alakították ki, támogatva ezzel az EU és az egyes nemzeti kormányzatok erőfeszítéseit a célkitűzések megvalósítására.

Európában a gazdasági társaságok között a kis- és középméretű vállalatok képviseltetik magukat a legnagyobb számban. Az EU 25 tagállamában mintegy 20 millió kkv tevékenykedik, ők adják az unió GDP-jének 57%-át. Az unió versenyképességének növelése, a munkahelyteremtés és a gazdasági fejlettség szempontjából kulcsszerepet játszanak ezek a szervezetek, amelyek - megfelelő háttér és támogatás mellett - a fejlődés első számú mozgatórugói lehetnek. A tapasztalatok szerint azonban a kkv-knek mindössze 45%-a tud az igénybe vehető EU-támogatásokról, és csupán 4%-uk nyújt be pályázatot.

A hazai szervezetek az Európai Unió strukturális alapjainak forrásaihoz a Nemzeti fejlesztési terv keretében kiírt pályázatokon keresztül férhetnek hozzá. A Nemzeti fejlesztési terv egyik operatív programja a Gazdasági versenyképességi operatív program (GVOP), amely elsősorban a kkv-szektor, az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek számára nyújt pályázati lehetőségeket. 2004-ben összesen közel 9000 pályázat érkezett be a GVOP különböző szervezeteihez, melyeknek mindössze 62%-a felelt meg a tartalmi és formai követelményeknek, s csupán 40%-uk nyert el támogatást.

Az EUGA kezdeményezés keretében megalakult konzorcium fő célkitűzése, hogy az Európai Unió strukturális alapjai révén igénybe vehető pénzügyi támogatási lehetőségeket minél szélesebb körben megismertesse a hazai kkv-szektor szereplőivel, segítséget nyújtson számukra a szükséges információk összegyűjtésében, a megfelelő pályázati anyag összeállításában és a kellő háttér biztosításában. A konzorcium tagjai emellett az elérhető pályázatokra szabott ajánlatokat kínálnak a pályázó kkv-knek a program keretében, ezzel is csökkentve a pályázással járó nehézségeket.

Az EUGA programhoz csatlakozó minden egyes EU-tagállam - köztük Magyarország is - saját honlapot indít, amely részletes technikai információkkal szolgál az összes elérhető uniós pályázati lehetőségről.

Kulcsszavak: kkv

Pályázat ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megújult honlapok tájékoztatnak a közvetlenül elnyerhető uniós forrásokról

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) továbbfejlesztette könnyen átlátható és egyszerűen kezelhető online felületeit.

2016. április 27. 09:45

Samsung Add Magad! Pályázat - váltsd csúcskategóriás mosógépre a tippjeidet!

A Samsung Magyar Zrt. elindította az AddWash mosógépéhez kapcsolódó Add Magad! Pályázatát, amelynek fő célja, hogy az emberek megosszák egymással jól bevált háztartási és időgazdálkodási praktikáikat, és ezáltal segítsenek másoknak is értékes időt spórolni.

2016. április 20. 11:00

NMHH: Árverési kiírás a 3400-3800 MHz frekvenciasávban

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn közzétette a 3400–3800 MHz frekvenciasávban megszerezhető frekvenciahasználati jogosultságok hasznosítására vonatkozó árverési dokumentációt. A jelentkezők három hét múlva adhatják be ajánlataikat. 

2016. április 12. 12:57

234 pályázat érkezett a legalább 30 Mbps sávszélességű hálózat kiépítésére

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatának nyertesei 2016 második félévében 139 járásban kezdhetik meg a fejlesztéseket. A felhívásra beérkezett támogatási kérelmek bírálata már megkezdődött.

2016. március 8. 13:22

NMHH: médiapályázatok

Tévéműsorok készítésének támogatásáról szóló 420 millió forintos idei pályázati keret kiírásáról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helyi és körzeti televíziók számára a Magyar Média Mecenatúra program keretében.

2016. március 5. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55