SAN/NAS helyett SATA tömegtárolók jönnek?

Zsadányi Pál, 2005. július 26. 11:31
Esettanulmány: az UVEST pénzügyi tanácsadó cég egy ponton ráeszmélt, hogy a NAS tömegtároló rendszereik nem fogják bírni tovább azt a terhelést, amit az irodahálózatuk igényelne. Keresték a kiutat hozó alternatívát, amit a SATA tömegtárakban találtak meg.
A SAN / NAS – hálózati elosztott tömegtárak

Az elosztott adatkezelő rendszerek csúcsának mostanáig a SAN/NAS rövidítésekkel emlegetett nagy teljesítményű tömegtárakat tekintették (SAN – Storage Area Network – társzekrényen belüli hálózat, illetve, NAS – Network Attached Storage – Hálózatra csatolt tároló). Ezek tulajdonképpen tárkezelésre specializált szerver számítógépek (tipikusan UNIX felügyelete alatt), amelyek helyi vagy távoli hálózatról érhetők el, és nagy teljesítményű adatbázis-kezelőszolgáltatásokat tudtak nyújtani helyi és távoli kliensgépek számára. A gépen belül igen gyors csatornákat alkalmaztak. Eleinte a korábbi sebességbajnok SCSI változatokat, majd a fénykábeles csatolókat. Mindezeket üzem közben cserélhető változatban, hogy gyakorlatilag 365x24 órás folyamatos rendelkezésre állást is megközelítő minőséget tudjanak biztosítani. Nem kevésbé volt fontos a külső csatornák sebessége és magas rendelkezésre állása sem.

A TechTarget SearchWinSystems hírlevél egyik legutóbbi számában említett UVEST cég mintegy 250 helyi és vagy 300 távoli Microsoft Windows változatokkal működtetett PC-t üzemeltet az országos irodahálózatában, amelyben vagy 1000 alkalmazottja dolgozik. A számtalan SQL adatbázisát eddig két NAS szerver szolgálta ki, biztosítva a tükrözéses biztonságot is. Két éve figyelték aggódva, hogy a rendszer egyre lassabban tudja csak kiszolgálni a növekvő forgalmat.

FC – iSCSI – SATA (Serial ATA)


Az UVEST műszaki gárdája a probléma megoldásának a keresése során kipróbált egy sereg új technológiát, az FC fénykábelest, a szupergyors iSCSI-t, míg végül rátalált a SATA szerverekre.

A SATA technológia gyökerei még a nagyszámítógépek korszakába vezetnek vissza. Az IBM a nagy tömegtárainak a fejlesztésekor a szűk keresztmetszetek elemzésével alakított ki olyan adatátviteli csatornákat, amelyek relatíve kevésbé bonyolult áramköröket igényeltek, ezért megbízhatóbban és gyorsan működtek. A sok parallel áramkör helyett néhány (legalább 4) soros átvitelt megvalósító bittovábbító sínt alkalmaztak. Ezeket aztán adaptálták a közepes és az asztaligép kategóriákhoz is, lényegében a parallel IDE, majd az EIDE, FastATA vonal továbbfejlesztéseként. Már a SATA csatorna 150 Mbps sebességét is megduplázták, ami most SATA II néven fut.

Nyilvánvaló volt a továbblépés iránya, hogy a hálózati tömegtár szerverek belső csatornáiban is a gyors SATA síneket kell alkalmazni. Így jöttek létre a SATA tömegtárak.

Az UVEST sikerélménye


A SATA tömegtárak meghozták a kellő sebességű kiszolgálást a közben még tovább növekedő UVEST üzlethálózatban. A komplex ár-teljesítmény-biztonság kritériumok szerint végül egy EqualLogic modellt választottak ki (a konkurensek voltak: EMC, HP). A korszerűbb és gyorsabb megoldást körülbelül 5-öd áron kapták, mintha a még mindig méregdrága fénykábeles rendszereket választották volna. Azóta a bővítést is SATA szerverekkel végezték. A választott cég meghajtó szoftverével nincsenek tökéletesen megelégedve, de, nyilván jön majd a következő verzió.

Csatlakozó technológiák röviden
* Adatmenedzselő rendszerek.
* Adatmentő és visszaállító rendszerek.
* Katasztrófák ellen is védő rendszerek.
Kulcsszavak: adattárolás winchester

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CIB Bank a Kyndrylt választotta hitelezési platformja modernizálására

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT infrastruktúra-szolgáltatója és a CIB Bank, Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi bankja ma bejelentette, hogy a Kyndryl támogatta a bankot alkalmazásai modernizálásában és fedezetlen hitelezéssel kapcsolatos munkafolyamatai átalakításában. Ennek eredményeként a CIB Bank – a fogyasztói hitelek feldolgozására szolgáló modern és automatizált rendszer bevezetésével – tovább egyszerűsíti hitelezési folyamatát, nagyobb hatékonyságot és jelentős költségmegtakarítást érhet el.

2024. április 30. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14