Illegális módszer a neten a Mac OS X x86-os rendszerű PC-n történő futtatására

Milkovits Gábor, 2005. augusztus 16. 21:29
Vállalkozó szellemű hackerek olyan instrukciókat és segédkódokat tettek közzé az interneten, amelyek segítségével lehetséges az Apple Mac OS X operációs rendszerének futtatása Intel vagy AMD x86-os processzorral felszerelt PC-ken.
Az Apple nemrégiben jelentette be, hogy 2006-tól x86-os architektúrájú Intel processzorokat épít Mac számítógépeibe, így a Mac OS X operációs rendszer egy változata is ezeken fut majd. Az új Intel-alapú Mac gépekbe azonban egy olyan chip lesz beépítve, amely nélkül a szoftver nem működhet, így az eddigiekhez hasonlóan a rendszer továbbra is csak Apple hardveren futhat. A biztonságossága és felhasználóbarát kezelőfelülete miatt népszerű Mac OS X ugyanakkor sok olyan kisebb pénzű felhasználó számára is vonzó lehet, akik nem engedhetnek meg maguknak egy Mac gépet, viszont egy x86-os lapkával felszerelt olcsóbb PC-t igen. A mostanra már több weboldalon is nyilvánosságot kapott instrukciók szerint a fejlesztők számára már kiadott, x86-os platformra tervezett Mac OS X rendszer bármely ilyen PC-n futtatható, a következők segítségével. Kell hozzá egy SSE2-t támogató x86-os lapka, a VMware virtualizációs szoftvere, a PearPC emulator nevű alkalmazás, az Apple Darwin 8.0.1-es programja, illetve két, a BitTorrent fájlmegosztó megoldáson keresztül letölthető további fájl, amelyek tulajdonképpen lehetővé teszik az Apple biztonsági technológiájának megkerülését.

Az Apple részéről egyelőre nem kommentálták a hírt, ugyanakkor a cég álláspontja nagyjából kitalálható, tekintettel eddigi üzletpolitikájukra. A vállalat illetékesei az IBM Power PC lapkáiról az Intel processzorokra történő átállás júniusi bejelentése óta többször is kihangsúlyozták, hogy a Mac OS X-et kizárólag Apple hardveren történő használatra tervezték és szánják. Ez annak ellenére így van, hogy egy interjú szerint például Michael Dell, a vezető PC-gyártó Dell elnöke is fantáziát látna egy Mac OS X-alapú Dell PC forgalmazásában.
Kulcsszavak: Mac OS X

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36