Kutatás-fejlesztési konzorcium tagjaként nyert állami támogatást a BalaBit IT Security

forrás Prim Online, 2005. augusztus 30. 17:15
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezette konzorcium 1,2 milliárd forint állami támogatásban részesült az Információtechnológiai Innovációs és Tudásközpont létrehozására.
"A BalaBitet - mint a Zorp hálózati tűzfal gyártóját - jelenleg egytermékes cégként kezeli a piac, pedig számos olyan open source projekten dolgozunk, amelyekkel komoly sikereket értünk el. Mivel ezeket a szoftvereket GPL licence alatt terjesztjük, közvetlen bevételeket nem hoznak a BalaBit számára, a klasszikus értelemben nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. A BME által vezetett konzorcium tagjaként arra számítunk, hogy a létrehozandó tudásközpont bevonásával költséghatékonyan, a piaci igényekre rugalmasan reagálva tudunk nyílt forrású szoftvereinkhez kereskedelmi funkciókat fejleszteni. Az első ilyen projekt a syslog-ng lesz, ami már eddig is komoly hírnevet és jó kapcsolatokat hozott a BalaBitnek" - nyilatkozta Györkő Zoltán a BalaBit üzletfejlesztési igazgatója.

A BalaBit által fejlesztett syslog-ng immár hét éve a UNIX világ legnépszerűbb alternatív naplófájlmenedzsment-szoftvere, mely kiterjedt hálózatok felügyeletében nyújt segítséget. Része számos Linux és Unix disztribúciónak, és a Hewlett Packarddal kötött technológiai szövetség alapján HP-UX operációs rendszeren is elérhető. A szoftver felhasználói között olyan világcégek szerepelnek, mint a VISA, a NASA és a HSBC bank. A szabad szoftver üzleti modellnek megfelelően a syslog-ng-hez nyújtott támogatási szolgáltatást pedig többek között a Hydro Québec veszi igénybe.

  • Az egyetemi kutatások gazdasági hasznosításának elősegítésére a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 2004-ben elindította a regionális egyetemi tudásközpontok létrehozását és működtetését támogató pályázatát. A cél olyan kutató egyetemek kialakítása, amelyek kiemelkedő kutatás-fejlesztési, technológiai innovációs és oktatási tevékenységet folytatnak, intenzíven együttműködnek a gazdasági szférával, erősítik a vállalkozások K+F tevékenységét, gyorsítják a régiók technológiai és gazdasági fejlődését, ezáltal javítják az ország gazdasági versenyképességét. A legsikeresebb angolszász és skandináv példák azt mutatják, hogy csak a jól működű kutatóegyetemek mellett tudnak kialakulni a gazdasági versenyképességet komolyan befolyásoló iparágak.
A regionális egyetemi tudásközpontok (RET) pályázat első fordulójában az NKTH hat egyetemi tudásközpont létrehozására - négy évre - összesen 9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt oda, amelynek forrása az Innovációs Alap. Tekintettel a tavalyi pályázat sikerére az NKTH 2005. májusában ismét meghirdette a regionális egyetemi tudásközpontok kialakítását célzó pályázatát Pázmány Péter Program néven.
Projektjavaslatot egyetemek vállalkozásokkal közösen kialakított konzorciumai nyújthattak be.

A projektjavaslatokat külföldi és hazai szakértők bírálták, amelyek alapján egy 9 tagú irányítótestület (IT) készített döntési javaslatot. Az IT 5 hazai és 4 külföldi neves tudományos és gazdasági szakértőből állt. Az IT javaslata alapján a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 3 éves futamidőre 6 regionális tudásközpont létrehozására ítélt oda támogatást összesen 6 Mrd Ft értékben.
Kulcsszavak: k+f BME BalaBit IT

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55