SD-kártyára rögzít a Panasonic új, 3CCD-s videokamerája

forrás Prim Online, 2005. szeptember 8. 09:41
A Panasonic új “SD-Videokamera” termékcsaláddal bővíti meglévő digitális videokamera kínálatát, elkötelezve magát a magas képminőséget biztosító technológiák mellett, amelyeket a professzionális videokamerák gyártása során már hosszú ideje alkalmaz. A termékkínálat immár négy fő kategóriából áll, a közismert 3CCD-s miniDV, a nagy zoom-teljesítményű miniDV, a DVD-videokamera, és az új, rendkívül kompakt, adatrögzítésre SD-memóriakártyát használó termékcsaládból. A Panasonic bemutatta a világ legkisebb és legkönnyebb következő generációs 3CCD-s videokameráját, az SDR-S100-at, amely MPEG2 felvételek készítésére képes kiváló minőségben.
Az MPEG2 formátum megegyezik a DVD-videokamerák által alkalmazott kódolási-dekódolási eljárással. Az SD-memóriakártya mára világszerte de facto szabvánnyá vált és egyike a következő generációs felvételi adathordozóknak, mivel benne rejlik a kapacitás növelésének és az egyéb eszközökkel való adatcsere kiterjesztésének lehetősége. A Panasonic a parányi félvezető adathordozón kombinálja a magas képminőséget biztosító, a professzionális videokamerák gyártása során már hosszú ideje alkalmazott videofelvételi technológiát az MPEG2 felvételi technológiával. Ennek köszönhetően mérete és egyszerű használata alapján az SDR-S100 kimagaslik a hagyományos videokamerák közül, de egyúttal magas képminőséget is nyújt.

Az S100 a professzionális videokamerákból származó 3CCD-rendszerrel van felszerelve, mely valósághű színreprodukciót és színárnyalást, valamint nagyfokú részletességet eredményez. A képminőség és felhasználás szempontjából további kulcsfontosságú alkalmazott technológiák az Optikai Képstabilizátor, a LEICA DICOMAR objektív és a kifejezetten a 3 CCD-s rendszerekhez kifejlesztett nagy teljesítményű Crystal Engine képfeldolgozó LSI-n (integrált áramkör). Ezek mindegyike csúcsteljesítményű tulajdonságokkal ruházza fel az S100-at. Ezenfelül a a hordozható készülékek számára újonnan kifejlesztett MPEG2 motor az S100 képminőségének további javítása érdekében egy eredeti algoritmussal érzékeli a képeken a gyors mozgásokat, amelyek megkeresésében az MPEG2 tömörítési eljárás általában gyengélkedik.

A parányi félvezető adathordozó (SD-memóriakártya) előnyeinek kiaknázásával az S100 mérete jelentős mértékben csökkenhetett, kompakt, stílusos, mégis jól kezelhető formát nyerve. Az általa nyújtott képminőség és rugalmas felhasználási lehetőségek révén igazi alternatívája lehet a komolyabb „hagyományos” videokameráknak. Nem csak mérete és formája, de tartóssága is kiemelendő. A készülék belsejében a kevesebb mozgó alkatrész található, így az kevésbé érzékeny az ütésekre, melynek révén az adatok rögzítése stabilabb és csaknem hibátlan. Ennek a mechanikailag egyszerűbb szerkezet az oka, ami hozzájárul az egyszerű és könnyű kezelés megvalósításához, valamint egészen 1,5 másodpercre csökkenti az indításhoz szükséges időt. Stabilan ellenáll a körülmények változásából eredő hatásoknak is, mellyel valóban elérhetővé válik a bárhol, bármikor történő felvételkészítési stílus.

A nemlineáris szerkesztés nem igényel kábeles összeköttetést, így széleskörű hálózati lehetőségeket és kényelmes PC-s adattovábbítást és szerkesztést nyújt. Továbbá, a mellékelt nagy adatátviteli sebességet biztosító USB 2.0 kábel használata esetén az adatok PC-re történő másolása lényegesen gyorsabb, mint más technológiát használó modelleknél. Az S100-zal az adatátvitel PC-re mindössze negyedannyi idő alatt megy végbe, mint amennyi szükséges egy miniDV-szalagra rögzítő modell számára, és harmadannyi idő alatt, mint amennyit egy DVD-s videokamera igényel. A DVD-s videokamerával ellentétben az SD-memóriakártyát természetesen nem kell lezárni, ezért könnyebben léphet tovább a szerkesztési lépésre. Ezt követően „remekműve” természetesen DVD-re írható, és családjával, barátaival együtt újra és újra megnézheti a felvételt DVD-lejátszóján.

Kulcsszavak: kamkorder Panasonic

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55