41 millió forintos EU-támogatás a magyar EagleEye szoftver fejlesztésére

forrás Prim Online, 2005. október 5. 18:55
A SaveAs Kft 40.930.000 forint támogatást nyert el a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében az EagleEye szoftver kis- és középvállalkozói verziójának kifejlesztésére. Az EagleEye egyedülálló magyar fejlesztésű szoftver, amely képes megakadályozni a vállalati információk kiszivárgását, vagy kiszivárogtatását.
Csaknem 41 millió forintot EU-támogatást nyert el a SaveAs Informatikai Kft. az EagleEye szoftver kis- és középvállalkozói verziójának kifejlesztésére. A Nemzeti Fejlesztési Terv GVOP támogatási rendszerének „Vállalati innováció támogatása” pályázatán elnyert összeg a több, mint 90 millió forintos projekt 45 százaléka, ami a maximális támogatási összeg a külföldi partner nélküli projektek esetében. A SaveAs Kft. hamarosan megkezdi a szoftver következő verziójának béta tesztjét.

„Úgy gondoljuk, nem hiába nyertünk, hiszen kis cégeknek is lehetnek nagy titkai.”
– nyilatkozta az Irányító Hatóság döntésnek megjelenése után Gautier Tamás a cég ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető szerint egy ingatlaniroda címlistájának, egy utazási iroda ügyfélkörének, vagy egy ügyvédi iroda bizalmas dokumentumainak eltulajdonítása a maga szintjén éppen olyan piaci anomália, mint egy nagy gyógyszergyár kutatási eredményeinek, vagy egy nagyvállalat felvásárlási szándékainak kiszivárgása, ezért minden elkövetnek a kis- és középvállalkozói verzió mielőbbi megjelentetése érdekében.

A társaság a vállalkozások informatikai kitettségét, azon belül is az alkalmazottak hibáiból, vagy rosszindulatú magatartásának következményeként kiszivárgó titkos információk veszélyét felismerve 2002-ban kezdte fejleszteni EagleEye nevű szoftverét. A szoftvert speciális nagyvállalati verzióját több cégnél üzembe helyezték, és a program Európai Minőség díjat nyert a világ legnagyobb számítástechnikai vásárán a hannoveri CEBIT-en.

A program lényege, hogy telepítését követően minden az adott rendszerben végrehajtott fájl műveletről, másolásról, mozgatásról, törlésről, nyomtatásról, egyéb fájl- és vágólap műveletről először az EagleEye értesül. A program ilyenkor két lépést hajt végre: azonnal naplózza műveletet, s dönt a művelt engedélyezéséről, vagy tiltásáról. A döntéssel megakadályozza védett dokumentum kijuttatását, a naplózással pedig bármikor visszakereshetővé teszi a fájl teljes életútját. A program akkor is naplózza az eseményt, ha az adott művelet a rendszert üzemeltető előzetes beállításai miatt végül nem engedélyezi. A rendszer lehetővé teszi különböző dokumentum karanténok létrehozását, minden karanténban meghatározható a hozzáférésre jogosultak köre, és az is, hogy a jogosultak milyen műveleteket végezhetnek a dokumentumokkal. Beállítható, hogy például, hogy ki az, aki kimásolhatja pen-drivera, vagy infra porton keresztül mobilra, és ki az, aki ezt nem teheti meg. Így az adott karanténon belüli dokumentumokhoz megfelelő jogosultsággal rendelkező személyek nyugodtan hozzáférhetnek, anélkül, hogy az bármilyen úton képesek lennének duplikálni, kinyomtatni, kimenteni, elküldeni. Ilyen műveleteket csak azok hajthatnak végre, akiknek erre engedélyük van.
Kulcsszavak: SaveAs security pályázat EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50