Magyar Bálint: év végére az összes iskolát rákötik az internetre

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 17. 08:54
Az év végére az ország összes iskoláját rákötik az internet-hálózatra - mondta az oktatási miniszter pénteken Zircen, ahol egy általános iskolában multifunkcionális tantermeket avatott.
Három éve az volt a cél, hogy az informatikai laborokból vigyük ki a tantermekbe az internetet, illetve a digitális kultúra oktatását - tette hozzá Magyar Bálint. A miniszter ugyanakkor rámutatott arra is, hogy ha már az osztálytermekben van az internet, akkor ez azt is jelenti, miszerint "nem feltétlenül kell számítógépek előtt ülni a gyerekeknek, hanem az interaktív táblák vadonatúj rendszere azt mutatja: egyszerre lehet a hagyományos és a modernebb pedagógiákban is alkalmazni ezt az eszközt".

Magyar Bálint megjegyezte: Angliában két év alatt felszerelték a teljes oktatási rendszert interaktív táblákkal. Hozzáfűzte: "mi ezt központi költségvetési forrásból közvetlenül meglépni nem tudjuk", de a Nemzeti Fejlesztési Terv második szakaszában - 2007 és 2013 között - egy intelligens iskolaprogram keretében a 60 ezer tanteremből 40 ezret "szeretnénk ellátni ezekkel az eszközökkel".

A miniszter szerint ez lényegében azt jelenti, hogy minden egyes ilyen helyiség egy laboratóriummá, multimédiás tanteremmé válik, s a vele párhuzamosan fejlesztett digitális tananyagok rögtön megjeleníthetőek az osztályban.

Magyar Bálint hangsúlyozta, hogy ez szemléletváltást is jelent az oktatásban, mert azt kell megtanulni tanárnak, diáknak: a világ ontja ugyan az információkat, ám "a feladat nem az, hogy bemagolják ezeket az információkat, hanem az, hogy kezelni, rendezni tudják, s a problémákat meg tudják oldani". A miniszter rámutatott: valójában nem informatikát kívánunk oktatni, hanem digitális kultúrát, s a felhasználó-központú oktatás a cél.

Wohlfart Zsuzsanna, a zirci Reguly Antal Általános Iskola igazgatója az MTI-nek elmondta: 50 millió forintos beruházással alakítottak ki két multifunkcionális oktatási termet, amelyekben összesen 28 számítógépet és egy-egy interaktív táblát helyeztek el. A fejlesztéshez a város 46 millió forintos pályázati támogatást kapott az Európai Unió PHARE-alapjától és az Oktatási Minisztériumtól, négymilliót pedig Zirc önkormányzata tett hozzá. Az igazgató elmondta: a pénzből felújították még a tornatermet is, illetve új tánctermet és öltözőt létesítettek. Az új informatikai eszközök segítségével pénteken az iskola diákjai élő kapcsolatot létesítettek hangban és képben az Angliában, Németországban és Svédországban lévő leendő testvériskoláikkal.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50