Az Epcos üzleti éve: biztos a veszteség

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 20. 09:34
A német Epcos elektronikai vállalat - a passzív elektronikai alkatrészek legnagyobb európai gyártója - az üzleti éve szeptemberrel zárult utolsó negyedében jelentősen növelte üzemi veszteségét, mert a tantálkondenzátor-üzletág eladása előtt, az amerikai Kemetnek, csökkenteni kellett a részleg könyv szerinti értékét.
Az utolsó üzleti negyedévben minden bizonnyal 55-65 millió euró között volt az üzemi veszteség, az előző negyedévi, egymilliós hiány után, közölték a vállalatnál előzetes becslésként. Ily módon az első kilenc hónapban felhalmozódott, 26 millió eurós üzleti veszteséget nem sikerült ledolgozni, tették hozzá, elismerve, hogy nem teljesült a veszteség nélküli évzárásra vonatkozó terv.

Az üzemi veszteség növekedését nem ellensúlyozta, hogy bővült a forgalom, 340 millió euróra az előző negyedévi 310 millióról, mert ez túlnyomórészt a raktárkészletek felhasználásából adódott, vagyis a termelés lényegében nem nőtt.

Az üzleti év harmadik negyedében az Epcos üzemi vesztesége, egymillió euró, még javult az előző negyed 27 milliós veszteségéhez képest, de az egy évvel korábbi negyedévben 19 millió eurós üzemi eredménye volt a cégnek.

A forgalom, 310 millió euró, 4 százalékkal több volt az előző negyedévinél, azonban 11 százalékkal kevesebb az egy évvel azelőttinél.

Az üzleti év második negyedében az Epcos 49 millió eurós adó utáni veszteséget szenvedett. Az üzemi vesztesége 27 millió euró volt az egy évvel korábbi, 14 millió eurós többlet helyett, a forgalom 297 millió euróra csökkent 340 millió euróhoz képest, közölték a vállalatnál szerdán.

Az új megrendelések értéke 292 millió euró volt a második üzleti negyedévben, 24 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ez az üzleti év már rosszul is kezdődött. Az előző üzleti év eredményeinek novemberi ismertetésekor még javuló új évet reméltek a cégnél, a már akkor is várt gyenge évkezdet ellenére abban bízva, hogy a második félévre tervezett új termékek megfordíthatják az irányzatot. Ám a kereslet nem élénkült, kivéve valamelyest a járműipar részéről.

A decemberrel zárult első üzleti negyedévben , az Epcos üzemi eredménye 1 millió euróra esett az egy évvel korábbi 12 millió euróhoz képest, főleg a kereslet csökkenése miatt. Az új megrendelések 22 százalékkal 287 millió euróra csökkentek az egy évvel azelőtti 386 millióhoz képest. Az értékesítés 13 százalékkal 289 millió euróra esett 331 millióról. Az adózott eredmény rubrikában 400 ezer eurós hiány keletkezett, főleg a fejlesztések költsége miatt, az egy évvel korábbi 10 millió eurós többlet helyett.

A tavaly szeptemberrel zárult teljes üzleti évben 49 millió euró volt az Epcos adózott eredménye az előző évi 7 millió után. Az üzemi eredmény 65 millió euróra nőtt 6 millióról, a bevétel 7 százalékkal 1,36 milliárd euróra emelkedett 1,27 milliárdról, az új megrendelések 1,39 milliárd eurót értek el az előző évi 1,25 milliárd után.

Az Epcos AG passzív elektronikai termékeket készít a lapkagyártás számára, ebben a második a világon a japán Murata Manufacturing Co.Ltd. mögött, Európában pedig a legnagyobb.

A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Epcos folytatja termelésének kihelyezését olcsó bérű országokba. Teljes üzletágakat terveznek áthelyezni, és egyre több lesz az olyan eset, amikor a vállalatirányítás is áttelepül, sőt, a termelésen kívül a kutatás-fejlesztés kihelyezése is várható. A Németországban tovább dolgozó, maradék mérnökgárdától pedig több és gyorsabb eredményt követel a cég, miközben a müncheni központot tovább karcsúsítják.

Az Epcosnál a munkabér-költségek az év elején az összes költség 40 százalékát tették ki a németországi gyártás miatt; a bérköltség arányának iparági világátlaga 10 százalékos.

Az Epcos 13 300 fős munkatársi gárdájának 70 százaléka már most olcsó bérű országokban tevékenykedik, és ez az arány három-öt éven belül elérheti a 80 százalékot. A termékeknek a fele származik az olcsó bérű országokból, öt évvel ezelőtt 10 százalék volt ez az arány. Tavaly év végén újabb gyártósorok Németországból Magyarországra, Szombathelyre telepítését is bejelentette az Epcos. A 2002-ben kezdett programmal az Epcos eddig majdnem 2 milliárd eurót takarított meg.

Szeptemberben közölték, hogy az 1150 embert foglalkoztató szombathelyi székhelyű Epcos Kft.-t nem érinti a cégcsoporton belüli termelés-áthelyezés, nincsenek veszélyben a munkahelyek.

A müncheni központú, Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Portugáliában, Spanyolországban valamint Brazíliában és Kínában üzemekkel rendelkező konszernen belül a szombathelyi Epcos Kft. folyamatosan fejlődő vállalkozás.

- Egyre több multinacionális cég kezdi áttelepíteni Magyarországra a fejlesztését, így van ezzel az Epcos is - mondta a cég személyzeti vezetője, Dombi Márton az MTI-nek. Hozzátette: az első becslés szerint a gazdasági év 28 milliárd forint körüli árbevételt hozott, és az üzleti évet nyereséggel zárják.

Az Epcos Kft. 1994 óta közel 14 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Szombathelyen. 1998-ban 13 hektárnyi területet vásároltak meg a szombathelyi Claudius Ipari Parkban, ahol zöldmezős beruházásban 9200 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot építettek fel.

Dombi Márton közölte: jelenleg raktárkapacitásukat bővítik, egy új 5000 négyzetméter alapterületű raktárépület épül.
Kulcsszavak: Epcos

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50