Az Epcos üzleti éve: nyereségre váltott, termelést helyezett át Magyarországra is

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 17. 09:38
Az Epcos az év eleji veszteségeket ledolgozva, 35,2 millió eurós adózott eredményt jelentett csütörtökön a szeptemberrel zárult pénzügyi évéről a folytatódó tevékenységekből, az egy évvel korábbi, 66,32 milliós hiány helyett. A teljes adózott eredmény 21,18 millió euró volt - az időközben eladott tantálkondenzátor részleg 14 milliós hiánya miatt -, az előző évi, 119,26 milliós veszteség helyett. A javulást az átszervezéssel, a termelés olcsóbbításával és az alkatrészárakra nehezedő nyomás folyamatos enyhülésével magyarázták.
Az üzemi eredmény 46,8 millió euró volt, az egy évvel korábbi, 26,9 milliós veszteség helyett.

A forgalom 14 százalékkal 1,309 milliárd euróra nőtt 1,15 milliárdról. Még jobb jövőt sejtet, hogy a pénzügyi évben kapott új megrendelések értéke, 1,377 milliárd euró, 23 százalékkal volt nagyobb az egy évvel azelőtti, 1,12 milliárdnál.

Az év elején a tantálkondenzátor-részleg még nem csak a termelésével, hanem a 4 millió eurós értékleírásával is veszteséget okozott. A részleget az amerikai Kemet Corp.-nek adták el 101,9 millió dollárért, ebben decemberben állapodtak meg. Ezt is fejlődést ígérőnek nevezték azonban, az idei egész évre már pozitív eredményeket ígérve, miután az előző üzleti évben is már költségcsökkentéssel, a gyártás olcsóbb térségekbe való áthelyezésével igyekeztek ellensúlyozni a gyenge kereslet miatt
csökkenő árakat, amelyek akkor veszteséghez vezettek. Idén az átszervezés valóban javította a helyzetet: vegyes vállalatot alapítottak a kínai Xindecóval, kis költségű termelőhelyhez jutva az alumínium elektrolit kapacitorok számára, illetve átszervezték a spanyolországi, málagai részlegüket, és onnan és Brazíliából áthelyezték a kapacitortermelést Kínába, Indiába és Magyarországra. Az Epcos alkalmazottainak már csak 11 százaléka dolgozik Németországban, 55 százaléka viszont Ázsiában.

A tavaly szeptemberrel zárult teljes üzleti évben az Epcos adó utáni vesztesége 119,26 millió euró lett - az idén folytatódott tevékenységek 66,32 milliós veszteséget szenvedtek -, a 2004-es 49,23 millió eurós és a 2003-as 6,744 millió eurós adózott eredmény után.

Az üzemi vesztesége 78,85 millió euró volt az előző évi 59,04 milliós és a két évvel azelőtti 8,013 millió eurós üzemi eredmény helyett.

A forgalma 1,045 milliárd euróra csökkent a 2004. szeptemberrel zárult üzleti év 1,137 milliárdjáról, majdnem visszaesett a 2003-as, 1,043 milliárd eurós  szintre.

A tavalyi üzleti év már rosszul is kezdődött. Azt remélték, hogy a második félévre tervezett új termékek megfordíthatják az irányzatot, ám a kereslet nem élénkült, kivéve valamelyest a járműipar részéről.

Az Epcos AG passzív elektronikai termékeket készít a lapkagyártás számára, ebben a második a világon a japán Murata Manufacturing Co.Ltd. mögött, Európában pedig a legnagyobb.

Az Epcos folytatja termelésének kihelyezését olcsó bérű országokba. Teljes üzletágakat helyeznek át, és egyre több az olyan eset, amikor a vállalatirányítás is áttelepül, sőt, a termelésen kívül a kutatás-fejlesztés kihelyezése is várható. A Németországban tovább dolgozó, maradék mérnökgárdától pedig több és gyorsabb eredményt követel a cég, miközben a müncheni központot tovább karcsúsítják.

Az Epcosnál a munkabérköltségek tavaly év elején az összes költség 40 százalékát tették ki a németországi gyártás miatt; a bérköltség arányának iparági világátlaga 10 százalékos.

Tavaly év végére már a termékeknek a fele származott az olcsó bérű országokból, öt évvel ezelőtt 10 százalék volt ez az arány. Már 2004 végén bejelentették például újabb gyártósorok Németországból Magyarországra, Szombathelyre telepítését. A 2002-ben kezdett programmal az Epcos eddig majdnem 2 milliárd eurót takarított meg.

A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Epcost 1999-ben alapította vegyes vállalatként a német Siemens AG és a japán Matsushita Electric Industrial Co., és még abban az évben tőzsdére vitték. Jelenleg 12,5-12,5 százalékuk van az Epcosban.

Tavaly szeptemberben közölték, hogy az 1150 embert foglalkoztató szombathelyi székhelyű Epcos Kft.-t nem érinti a cégcsoporton belüli, további átszervezés, termelésáthelyezés, nincsenek veszélyben a munkahelyek.

A müncheni központú, Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Portugáliában, Spanyolországban, valamint Brazíliában és Kínában üzemekkel rendelkező konszernen belül a szombathelyi Epcos Kft. folyamatosan fejlődő vállalkozás.

- Egyre több multinacionális cég kezdi áttelepíteni Magyarországra a fejlesztését, így van ezzel az Epcos is - mondta a cég személyzeti vezetője, Dombi Márton az MTI-nek. Hozzátette: az első becslés szerint a gazdasági év 28 milliárd forint körüli árbevételt hozott, és az üzleti évet nyereséggel zárják.

Az Epcos Kft. 1994 óta közel 14 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Szombathelyen. 1998-ban 13 hektárnyi területet vásároltak meg a szombathelyi Claudius Ipari Parkban, ahol zöldmezős beruházásban 9200 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot építettek fel.

Dombi Márton közölte: raktárkapacitásukat bővítik, egy új 5000 négyzetméter alapterületű raktárépület épül.
Kulcsszavak: +mérleg Epcos

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50