A Moody's felértékelte a TPSA-t

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 27. 11:00
Felértékelte szerdán a lengyel Telekomunikacja Polska SA (TPSA) távközlési szolgáltatót a Moody's Investors Service, arra a hírre, hogy a cég átveszi a PTK Centertel mobilüzletág még nem nála lévő 34 százalékos részvényhányadát a France Télécomtól.
A nemzetközi hitelminősítő szerda esti londoni bejelentése szerint a TPSA előre sorolt, fedezet nélkül kiadott cégadósságának eddigi "Baa2"-s szintű hosszú futamú besorolása "Baa1"-re javul. A felminősítés vonatkozik a TPSA Eurofinance B.V., illetve a TPSA Finance B.V. leányvállalatokra is.

A Moody's indoklása szerint a PTK Centertel-részesedés 4,8 milliárd zlotys kivásárlása a francia stratégiai befektetőtől megerősíti a lengyel cég integrált üzleti modelljét, és alátámasztja a TPSA-csoport stratégiáját.

A felminősítés tükrözi a Moody's azon várakozását is, hogy a TPSA szabadkészpénz-képzési képessége tartósan erőteljes pénzügyi mutatókat eredményez, áll az indoklásban.

A hitelminősítő megjegyezte, hogy a TPSA kötelezettséget vállalt a legfeljebb másfélszeres szorzójú nettóadósság/EBITDA ráta fenntartására.

A tranzakcióval a PTK Centertel, amelyet nemrégiben átneveztek a France Télécom Orange márkanevére, a TPSA 100 százalékos érdekeltségévé válik, miközben a TPSA az "A3" besorolású France Télécom 47,5 százalékos ellenőrző tulajdonában van. A TPSA új besorolása figyelembe veszi az FT részéről várható még erőteljesebb tulajdonosi támogatást is, áll az indoklásban.

Ugyancsak szerdán a Standard & Poor's hitelminősítő bejelentette, hogy a tranzakció után nem változtat a TPSA besorolásán, amely azonban nála már most azonos - "BBB plusz" - a Moody's által szerdán megadott, feljavított osztályzattal. A Moody's adósminősítési módszertanában a "Baa1" osztályzat más hitelminősítők "BBB plusz" besorolásának felel meg.
Kulcsszavak: TPSA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50