A Fitch megerősíti a TPSA-t

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 28. 09:43
Megerősítette csütörtökön a lengyel Telekomunikacja Polska SA (TPSA) távközlési szolgáltató adóskockázati osztályzatait a Fitch Ratings, arra a hírre, hogy a cég átveszi a PTK Centertel mobilüzletág még nem nála lévő 34 százalékos részvényhányadát a France Télécomtól. Ugyanerre a tranzakcióra a Moody's Investors Service már előző este felminősítette a lengyel céget.
A Fitch csütörtöki londoni közleménye szerint a megerősítés a TPSA előre sorolt, nem fedezett "BBB plusz" hosszú futamú és "F2" rövid távú adósságára vonatkozik.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint, jóllehet a TPSA adósság/részvénytőke rátája valószínűleg növekedni fog a Centertel-akvizícióval, de még belül lesz a "BBB plusz" adóskockázati kategóriának megfelelő értéken.

A 4,9 milliárd zlotys tranzakció a Fitch számításai szerint ugyanakkor 1,2-szeresre rontja a lengyel szolgáltató nettóadósság/EBITDA rátáját - a nettó adósságnak az adó- és kamatfizetés, valamint leírások utáni pénzforgalmi egyenleghez mért arányát - az év végére a szeptemberben mért 0,6-es szorzóról.

A jelenlegi besorolás mindazonáltal figyelembe veszi a TPSA vezetésének azon stratégiáját, amely nem engedi 1,5-szeres szorzó fölé a nettóadósság/EBITDA rátát, áll a Fitch csütörtöki londoni indoklásában.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő előző este a TPSA előre sorolt, fedezet nélkül kiadott cégadósságának addigi "Baa2"-s szintű hosszú futamú besorolását "Baa1"-re javította.

A Moody's indoklása szerint a PTK Centertel-részesedés kivásárlása a francia stratégiai befektetőtől megerősíti a lengyel cég integrált üzleti modelljét, és alátámasztja a TPSA-csoport stratégiáját.

A Moody's is megjegyezte, hogy a TPSA kötelezettséget vállalt a legfeljebb másfélszeres szorzójú nettóadósság/EBITDA ráta fenntartására.

A tranzakcióval a PTK Centertel, amelyet nemrégiben átneveztek a France Télécom Orange márkanevére, a TPSA 100 százalékos érdekeltségévé válik, miközben a TPSA az "A3/A mínusz" besorolású France Télécom 47,5 százalékos ellenőrző tulajdonában van.

Ugyancsak előző nap a Standard & Poor's hitelminősítő bejelentette, hogy a tranzakció után sem változtat a TPSA besorolásán, amely azonban nála már most azonos - "BBB plusz" - a Moody's által szerdán megadott, feljavított osztályzattal. A Moody's adósminősítési módszertanában a "Baa1" osztályzat más hitelminősítők "BBB plusz" besorolásának felel meg.

Az S&P a Magyar Telekomra "A mínusz" hosszú távú cégadósi besorolást tart érvényben, a stratégiai befektető Deutsche Telekom osztályzatával és a magyar szuverén devizaadósi besorolással összhangban. A másik két nagy hitelminősítő nem sorolja külön osztályzattal a magyar szolgáltatót.
Kulcsszavak: TPSA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50