Toshiba-NEC együttműködés

Milkovits Gábor, 2005. november 10. 11:08
A Toshiba és az NEC közösen bejelentették, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a következő generációs csiptechnológia fejlesztésére, illetve tárgyalásokat folytatnak más területeken történő lehetséges kooperációról is.
A közös fejlesztés célja elsősorban az, hogy felgyorsítsák annak ütemét, ezáltal pedig csökkentsék a velejáró, illetve a későbbi gyártási költségeket. Az együttesen kiadott közlemény szerint a kooperáció minden szempontból előnyös egy olyan területen, mint amilyen a félvezetőipar, ahol a technológia egyre bonyolultabbá válásával a fejlesztési feladatok is egyre összetettebbek. A csipgyártók jelenleg éppen a 90 nm-es technológiára történő átállás kellős közepén tartanak, miközben a 65 és 45 nm-es eljárások is fejlesztés alatt állnak. A félvezetőlapkákon található áramkörök átmérőjének csökkenése jelentős költségmegtakarítást hozhat a gyártóknak, ami szintén a technológiák mielőbbi bevezetése mellett szól. A Toshiba és az NEC a 45 nm-es csipek adatfeldolgozó technológiáját szeretné együtt kidolgozni.

A két japán elektronikai cég meglehetősen különböző helyzetben van: az NEC veszteséges első félévről számolt be és a teljes 12 hónapra deficitet jósol, a Toshiba ugyanakkor elsősorban NAND flashmemória eszközeinek köszönhetően az utolsó negyedévben 46%-os nyereségnövekedést ért el. A két vállalat kooperációja nem előzmények nélküli, hiszen például egyebek mellett mindkét cég a HD DVD kéklézeres DVD formátum fő fejlesztői és támogatói között található.
Kulcsszavak: NEC Toshiba

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50