Miniszteri tapasztalatcsere Göteborgban

avagy mit tanulhatunk a skandináv országoktól?

forrás Prim Online, 2005. november 14. 13:40
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter vezetésével magyar delegáció is részt vesz azon a Göteborgi Miniszteri Konferencián, amelynek résztvevői megvitatják többek között az unióhoz újonnan csatlakozott tagországok eddigi eredményeit a tudásgazdaság megteremtésében, illetve az e téren is eredményes skandináv országok megosztják az információs társadalom kiépítésében szerzett tapasztalataikat. A rendezvény külön aktualitása az a tény, hogy a 2007-től kezdődő új közösségi költségvetési periódusban az Európai Unió kiemelkedő pénzügyi forrásokat biztosít a növekedés felgyorsítására, a több és jobb munkahely megteremtésére és az információs társadalom fejlesztésére.
2005. november 14-15. között Göteborgban kerül sor a svéd kormány és az Európai Bizottság közös szervezésében arra a miniszteri konferenciára, amelynek résztvevői megvitatják a tudástársadalom kiépítésének kihívásait, különös tekintettel a tíz újonnan csatlakozott tagország eddigi eredményeire és az előttük álló feladatokra. A rendezvény célja ezen túlmenően, hogy a tudásgazdaság kiépítésében és az ehhez kapcsolódó uniós források hatékony felhasználásában élen járó skandináv országok megosszák tapasztalataikat és bemutassák a már bevált gyakorlatokat.

A konferencián a Bizottság részéről részt vesz többek között Viviane Reding információs társadalomért és médiáért felelős biztos, továbbá Danuta Hübner, a regionális politikák biztosa, valamint a skandináv országok és az új tagállamok számos szakminisztere, magas rangú kormányzati képviselője, illetve az ipar és a tudományos szféra vezető szakértői.

A rendezvényre érkező magyar delegációt — amelynek tagjai többek között a MeH, GKM, NKTH, MTA, BME és NHH szakértői — vezető Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a tanácskozás IKT Fejlesztés szekciójában a mindenki számára hozzáférhető szélessáv kiépítésének hazai helyzetéről, a stratégia megvalósítása során tapasztalt kihívásokról és további lehetőségekről számol be.

A rendezvény témájának aktualitását jelzi az a tény, hogy a 2007-től kezdődő programozási időszakban a Strukturális Alapok, a Hetedik Kutatási és Technológia-fejlesztési Keretprogram illetve a Versenyképesség és Innováció Program kiemelkedően jelentős forrásokat szán a versenyképesség fejlesztésére, a tudástársadalom, az infokommunikációs technológiák elterjesztésére.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50