Kétszer gyorsabb NAND flash eszközök a Toshibától

Milkovits Gábor, 2005. november 22. 21:00
A Toshiba 2006-ban olyan NAND flash csipeket tervez forgalomba hozni, amelyek következő generációs gyártási technológiával készülnek és kétszer olyan gyorsak lesznek, mint a jelenlegi modellek.
A Toshiba most 90 nm-es eljárással készíti NAND csipjeit, amelyek 6 MB/s-os írási sebességre képesek: a jövőre tervezett modellek ezzel szemben már a legújabb 52 nm-s technológián alapulnak, és ennek a duplájával, vagyis 12 MB/s-al írják majd az adatokat. Az első új termékek 2 GB-osak lesznek. A modernebb eljárással a nagyobb teljesítmény mellett kisebb és olcsóbb lapkák állíthatók elő, ami nyilvánvalóan kedvez az értékesítésnek: A hordozható zenelejátszók, különösen a flash-alapú iPod Nano megjelenése óta igen komoly felvevőpiacnak számítanak, és ez a folyamat a jövőben csak folytatódhat.

A flashmemória-piacon a gyors növekedés mellett igen kiélezett verseny zajlik: a Gartner adatai szerint a Toshiba tavaly a második helyen állt a Samsung mögött, míg a harmadik a SanDisk, a negyedik a Renesas, az ötödik helyezett pedig a Hynix volt. A fogyasztók számára kedvező, hogy emiatt a gyártók folyamatosan kénytelenek csökkenteni áraikat, egyes elemzők azonban attól tartanak, hogy a lejátszók és más flashmemóriás hordozható készülékek iránti növekvő kereslet hiányt eredményezhet, ami befagyaszthatja, illetve újra növelheti a csipek árát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50