Trójai programok használják ki a Windows legújabb sebezhetőségét

Milkovits Gábor, 2005. december 29. 21:20
Több antivíruscég, illetve az amerikai "Cert" számítógépes biztonsági szervezet szerint olyan új trójai vírusprogramok tűntek fel az interneten, amelyek a Windows operációs rendszer képi metafájlokat kezelő alkalmazásának hibáját használják ki.
A sebezhetőséget a Kaspersky "kiemelten kritikusnak" minősítette, mivel egyrészt szerintük annak kihasználásával a most felbukkantaknál kifinomultabb vírusok is komoly veszélyeket okozhatnak, másrészt pedig mert a rés a legújabban frissített Windows XP SP2 rendszereken is jelen van. A most felbukkant konkrét trójait a Symantec "Exploit-WMF" névvel, illetve kettes veszélyességi fokozattal látta el. A vírus olyan weboldalak vagy e-mail mellékletek segítségével terjed, amelyek .wmf kiterjesztésű fájlokat tartalmaznak. A féreg a Symantec szerint először egy egyszerűbb, "letöltő funkciójú" trójaiként fertőz, amely azután letölti összetettebb társát is egy adott szerverről.

A Microsoft részéről úgy nyilatkoztak, hogy megvizsgálják a közzétett információkat, és minden szükséges lépést megtesznek ügyfeleik védelmében. Addig is azt javasolják, hogy a felhasználók óvatosan járjanak el minden e-mail melléklet, illetve e-mailekbe foglalt webes link esetében. Emellett ideiglenes elhárító intézkedéseket is ajánlanak, amelyek az XP esetében egyebek mellett magukba foglalják a Windows kép- és faxmegjelenítő kikapcsolását is.
Kulcsszavak: security Kaspersky Lab

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14